«Америка ніколи не поступиться автократам». Ненсі Пелосі написала колонку після візиту на Тайвань

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі після відвідин Тайваню написала колонку для The Washington Post, де зазначила, що Америка ніколи не поступиться автократам.

Вона наголосила, що США віддані розвитку демократичного Тайваню та підтримують відносини, засновані на спільних інтересах і цінностях: самовизначенні та самоврядуванні, демократії та свободі, людській гідності та правах людини.

«Сьогодні Америка повинна памʼятати про зобовʼязання «розглядати будь-які спроби визначити майбутнє Тайваню іншими засобами, крім мирних». Ми повинні підтримати Тайвань — острів стійкості, який перебуває під загрозою», — написала Пелосі та нагадала про жахливу ситуацію з правами людини на острові, де Китай посилює владу.

«Перед обличчям посиленої агресії Комуністичної партії Китаю візит нашої делегації варто розглядати як недвозначну заяву, що Америка підтримує Тайвань, нашого демократичного партнера, захищаючи себе і свою свободу», — зазначила Пелосі.

За її словами, світ зараз опинився в ситуації, коли треба обирати між автократією та демократією.

«Поки рф веде навмисну незаконну війну проти України, убиваючи тисячі безневинних людей, навіть дітей, важливо, щоб Америка та наші союзники ясно дали зрозуміти, що ми ніколи не поступимося автократам», — резюмувала політик.

  • Спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі офіційно прибула на Тайвань 3 серпня. Пелосі є третім за рангом посадовцем у США і стала найвищим політиком Штатів, який відвідав Тайвань від 1997 року. У Китаї її візит вже назвали «серйозним порушенням суверенітету та територіальної цілісності».
  • Тайвань — острів із населенням 23 мільйони людей, розташований майже за 130 кілометрів від узбережжя Китаю. Вашингтон і Пекін давно сперечаються через острів. Коли стало відомо, що спікерка Палати представників США Ненсі Пелосі відвідає Тайвань, напруженість між країнами досягла нового максимуму. Китай вважає Тайвань своєю територією і натякає на ймовірне воєнне підкорення острова. Армія Тайваню самостійно протистояти китайській не зможе, тому тайванська влада сподівається на швидкий захист армії США. Проте участь американців не гарантована.