ЄС запропонував призупинити на рік дію всіх імпортних мит на весь український товар

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Європейська комісія запропонувала призупинити на рік дію всіх імпортних мит на весь український експорт до Європейського Союзу. Про це повідомив премʼєр-міністр України Денис Шмигаль.

«ЄС ніколи раніше не вдавався до таких масштабних заходів із лібералізації торгівлі щодо жодної країни. Для нашого бізнесу це відкриває додаткові можливості, а наша продукція стає більш конкурентоздатною на європейському ринку», — зазначив Шмигаль.

Уряд також має домовленості й веде переговори з Польщею, Румунією, Литвою, Німеччиною та іншими країнами, аби пустити український експорт через порти цих країн.

ЄС також вживає заходів на місцях для полегшення наземних перевезень товарів з України. Наприклад, Єврокомісія вже розпочала лібералізацію умов для українських водіїв вантажівок, що перевозять товари між Україною та ЄС, а також полегшувати транзит та використання інфраструктури ЄС для відправлення українського експорту до третіх країн.

Агентство Bloomberg уточнює, що у ЄС хочуть скасувати мита також на експорт з України сталі, промислових товарів і сільськогосподарської продукції, які поки не підпадають під Угоду про асоціацію України з ЄС.

  • 26 квітня Велика Британія оголосила, що скасує мита на всі товари з України, щоб допомогти українській економіці. Цей крок дасть поштовх для українського бізнесу, який бере участь у ключових експортних поставках, зокрема ячменю, меду, консервованих помідорів та птиці. Нині середнє мито на український імпорт становить близько 22%.