Білорусь надіслала Україні ноту протесту через біло-червоно-білий прапор біля мерії Дніпра

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Посольство Білорусі у Києві 10 лютого надіслало до Міністерства закордонних справ України ноту протесту через «акт вандалізму»: мер Дніпра Борис Філатов замінив перед будівлею мерії білоруський червоно-зелений державний прапор на біло-червоно-білий, що є символом національного руху білорусів.

Посольство Білорусі вважає заміну прапору «цинічним проявом недружнього ставлення до суверенної білоруської нації та актом державного вандалізму». Мінськ вимагає повернути червоно-зелений прапор біля мерії Дніпра, офіційно вибачитись та провести розслідування.

Мер Дніпра Борис Філатов у відповідь на це заявив у Facebook: «На відміну від нацистської та комуністичної символіки, біло-червоний-білий прапор не є забороненим в Україні, тому молодь може вішати у мерії будь-які прапори, які захоче».

9 лютого Філатов повідомив, що прапор білоруської громади напроти мерії замінили на біло-червоно-білий — «це народна ініціатива, що обʼєднує всі національні громади, що живуть у Дніпрі».

Facebook / Borys Filatov

Дещо пізніше генеральна прокуратура Білорусі повідомила, що відкрила проти Бориса Філатова кримінальне провадження — йому інкримінують розпалювання національної ворожнечі.

  • Біло-червоно-білий прапор — один з історичних національних символів білорусів, офіційний прапор Білоруської Народної Республіки (1918-1919), у 1991 — 1995 роках був державним прапором Республіки Білорусь. У 1995 році, коли до влади прийшов Лукашенко, у країні провели референдум та затвердили новий прапор та герб.