«Швидка відповідь з тяжкими наслідками». Держсекретар США Блінкен застеріг Лаврова від перетину військовими кордону України

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що попередив міністра закордонних справ Росії Сергія Лаврова, що перетин російськими військами кордону України вважатиметься вторгненням і матиме відповідь.

«Ми чітко дали зрозуміти: якщо будь-хто з російських військових перетне український кордон — це вважатиметься вторгненням і матиме швидку та спільну реакцію США та її союзників з важкими наслідками для Росії», — заявив Блінкен на брифінгу після перемовин у Женеві (Швейцарія).

Він нагадав, що Росія має «набір» коротких операцій, до яких може вдаватися — це кібератаки та використання парамілітарних зʼєднань для просування своїх інтересів. Ці акції також отримають реакцію з боку США та НАТО.

Блінкен додав, що вкотре повторив Лаврову позицію США про підтримку територіальної цілісності України, а також позицію про те, що право України на вступ до НАТО не є предметом «торгу» чи переговорів з Росією.

Держсекретар США також додав, що озвучив Лаврову низку безпекових ідей і додав, що Штати у цьому питанні наполягають на принципі взаємності.

Він зазначив, що розмова дає привід для знаходження спільної позиції між США та Росією, але лише за умови деескалації безпекової ситуації з боку Москви. «Тож Росія стоїть перед двома шляхами — шляхом дипломатії або шляхом силового розвʼязання ситуації. І той й інших шлях матимуть гідну відповідь з боку США та союзників», — додав держсекретар Штатів.