У Китаї народжуваність пʼятий рік поспіль падає до рекордно низького рівня

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У Китаї у 2021 році рівень народжуваності пʼятий рік поспіль досягає нового рекордно низького рівня — попри зусилля уряду заохотити пари заводити більше дітей перед демографічною кризою, що насувається.

Про це повідомляє CNN із посиланням на дані Національного бюро статистики Китаю.

У 2021 році у Китаї зареєстрували 10,62 мільйона народжень, або лише 7,5 на тисячу людей, що є найнижчим показником з моменту заснування комуністичного Китаю у 1949 році. Число новонароджених у 2021 році впало на 11,6% з 12,02 млн у 2020 році. Китайські демографи попередили, що якщо тенденція до зниження збережеться, то населення Китаю може невдовзі різко скоротитися.

За минулий рік число народжень заледве перевищувало кількість смертей, а населення зросло на 480 тисяч — до 1,4126 мільярда людей. Природний приріст впав до 0,034% — найнижчого рівня з часів великого голоду в Китаї з 1959 по 1961 рік.

Голова Національного бюро статистики Нін Цзічже заявила державним ЗМІ, що зниження народжуваності повʼязане з комбінацією факторів:

  • зменшенням кількості жінок дітородного віку;
  • зміною ставлення до дітонародження;
  • відкладання шлюбу молодими людьми, у тому числі через пандемію.

Щоб зупинити падіння народжуваності, китайський уряд оголосив у 2015 році, що дозволить подружнім парам мати двох дітей (до цього було правило «одна родина — одна дитина»). Але після нетривалого сплеску у 2016 році рівень народжуваності в країні падає рік у рік, що спонукало владу минулого року ще більше послабити політику — до трьох дітей.

У 2021 році 43% народжених дітей були другою дитиною в сімʼї. Політика трьох дітей, як очікується, поступово збільшить народжуваність, і загальна чисельність населення Китаю залишатиметься вищою за 1,4 мільярда протягом майбутнього періоду часу.

Протягом десятиліть місцеві органи влади змушували мільйони жінок робити аборти, а тепер вони випускають пропаганду, спрямовану на заохочення більшої кількості народжень. Загальні стимули також включають грошові виплати, субсидії на нерухомість та продовження відпустки у звʼязку з вагітністю та пологами. Крім цього, у вересні 2021 року Китай анонсував, що обмежить аборти в «немедичних цілях».

  • У Китаї у серпні 2021 року скасували штрафи за народження третьої дитини — це наслідок побоювання з приводу раннього старіння населення і скорочення народжуваності.
  • Влада Китаю у 1979 році розпочала політику «Одна родина — одна дитина», аби сповільнити високі темпи зростання населення. Парам не дозволялося мати більше ніж одну дитину. За порушення людей штрафували, звільняли з роботи або змушували робити аборти. Унаслідок цього за кілька десятків років нація почала старіти — молоді ставало значно менше, а людей працездатного віку не вистачало. Тому у 2016 році влада дозволила китайцям мати до двох дітей. Це дещо підвищило народжуваність, але за кілька років вона знову почала падати.