Найстарша людина світу відсвяткувала 119-річчя

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У Японії найстарша людина світу Кане Танака відсвяткувала 119-річчя — 2 січня 2022 року. Жінка провела цей день разом зі співробітниками будинку для людей похилого віку у префектурі Фукуока.

Про це повідомляє The Japan Times.

Через коронавірусні обмеження Кане Танака не змогла повноцінно контактувати із членами сімʼї. Для спілкування вона використовує жести, захоплюється головоломками та настільними іграми. Жінка народилася в 1903 році — у рік, коли брати Райт здійснили перший в історії пілотований політ на моторному аероплані і пройшов перший Тур де Франс. Танака одружилася, коли їй було 19 років і допомагала керувати сімейним рестораном після того, як її чоловік і старший син вирушили воювати у другій китайсько-японській війні, яка почалася в 1937 році.

Книга рекордів Гіннеса визнала статус Кане у березні 2019 року, коли їй було 116 років. У 2020 році Кане Танака стала найстарішою людиною в Японії (у віці 117 років та 261 день) і відсвяткувала це пляшкою кока-коли — свого улюбленого напою. У 2021 році, коли відбувались Олімпійські ігри, жінці доручили нести Олімпійський вогонь.

Як пише The Guardian, за даними Міністерства охорони здоровʼя Японії, у країні зараз проживає 86 510 людей у віці 100 років і старші. Жінки становлять переважну більшість довгожителів, а чоловіків — трохи більше ніж 10 тисяч. Очікувана тривалість життя в Японії також перебуває на рекордно високому рівні — 87 років та 74 дні для жінок і 81 рік 64 дні для чоловіків. Проте у країні скорочується кількість молодих людей — на тлі невдалих спроб підняти низький рівень народжуваності. За даними громадської телекомпанії NHK, протягом останніх 12 років 20-річні становили менше 1% населення країни.