Росія вимагає від України визнати вакцину «Супутник V», щоб розблокувати роботу КПВВ на Донбасі

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Речник української делегації у Тристоронній контактній групі (ТКГ) Олексій Арестович заявив, що Росія висунула Україні вимоги про визнання вакцини «Супутник V», щоб відкрити КПВВ на Донбасі.

Про це представник Офісу президента України сказав в ефірі телеканалу «Дом».

Він нагадав, що 22 грудня на останньому цьогорічному засіданні ТКГ не вдалося досягти домовленостей щодо відкриття всіх контрольних пунктів вʼїзду-виїзду. При цьому українські КПВВ відкриті з 10 листопада 2020 року, але пункти закриті з боку тимчасово окупованих територій.

«Закриті вони через те, що можливі результати переговорів зводять до субʼєктивізації так званих «ЛНР» та «ДНР». Їхнє завдання вивести Росію за межі конфлікту, удати, що РФ — посередник, а в нас внутрішній громадянський конфлікт. Звичайно, ми на це не підемо. Тому що основою мирного врегулювання є визнання Росією свого статусу як сторони конфлікту, якою її визнає весь цивілізований світ, крім них самих. І Мінські угоди, й Нормандські угоди підписані з участю Російської Федерації, і можуть бути реалізовані лише, якщо Російська Федерація визнає себе стороною конфлікту. Вони так виписані. І все невиконання угод починається з того, що вони не визнають себе стороною конфлікту», — розповів Арестович.

Він наголосив, що не відкриваючи КПВВ окупаційна влада ставить під загрозу добробут громадян, які могли б приїхати на підконтрольну Україні територію для отримання соціально-економічних виплат, оформлення українських документів та для вакцинації.

  • На початку жовтня представники бойовиків «ДНР» і «ЛНР» на переговорах Тристоронньої контактної групи висунули нову умову для розблокування роботи контрольних пунктів вʼїзду-виїзду. Вони вимагають віддати їм 350 метрів української території в районі КПВВ в Золотому.
  • З початку пандемії бойовики блокують роботу КПВВ на Донбасі. Фактично працює лише один пункт — у Станиці Луганській. Але там просто так пропускають лише людей, які мають прописку на окупованій території Луганської області. Також працює один КПВВ у Донецькій області — але не щодня і виключно за списками. Усі інші пункти пропуску бойовиками закриті, нібито щоб запобігти поширенню коронавірусу.