«Важливо запобігти ескалації та знизити напругу». НАТО стежить за нарощуванням військ РФ на кордоні з Україною

Автор:
Софія Телішевська
Дата:
«Важливо запобігти ескалації та знизити напругу». НАТО стежить за нарощуванням військ РФ на кордоні з Україною

NATO North Atlantic Treaty / Flickr

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу (НАТО) Єнс Столтенберг закликав Росію бути прозорою у її військових діях навколо України, оскільки Альянс спостерігає «значну» та «незвичайну» концентрацію військ РФ на кордонах з Україною.

Про це генсек заявив на спільному брифінгу з головою МЗС України Дмитром Кулебою.

Розвідка НАТО спостерігає досить значне нарощування російських сил, тож Столтенберг зазначив, що близькість військ РФ, накопичених неподалік кордону та ліній розмежування, «зменшує час на оголошення тривоги, якщо вони перейдуть у наступ».

Генсек наголосив, що Альянс не хоче спекулювати на темі військ та завчасно здіймати тривогу, коли для цього поки немає вагомих підстав.

«Але ми вже бачили, що Росія може накопичувати сили та агресивно використовувати їх», — зазначив він, маючи на увазі події останніх семи років в Україні.

Генсек запевнив, що Альянс ретельно відстежує маневри росіян, ділиться інформацією з Україною та всіляко підтримує її.

«НАТО залишається пильним, ми моніторимо ситуацію дуже уважно і продовжуємо консультуватися з нашими союзниками і партнерами, такими як Україна та ЄС. Будь-які подальші провокації або агресивні дії з боку Росії будуть предметом серйозного занепокоєння. Ми закликаємо Росію до прозорості щодо її військових дій. Важливо запобігти ескалації та знизити напругу. НАТО підтримує Україну», — резюмував Столтенберг.

Також на брифінгу Генеральний секретар НАТО запросив Дмитра Кулебу взяти участь у засіданні глав зовнішньополітичних відомств країн-членів альянсу, яке відбудеться у Ризі.