«Укроборонпром» займеться розробками бойових роботів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Концерн «Укроборонпром» займеться розробкою бойових роботів. Відповідний договір про співпрацю було підписано з ВАТ «Меридіан» ім. Корольова, який входить до складу концерну, інноваційним холдингом Sikorsky Challenge та командою розробників проєкту «Мобільні бойові роботи».

Про це повідомляє пресслужба «Укроборонпрому».

Йдеться про створення наземних роботів, які виконуватимуть логістичні, розвідувальні та бойові завдання, у тому числі забезпечуватимуть вогневу підтримку на полі бою та займатимуться розмінуванням.

Першим буде реалізовано проєкт «Мобільні бойові роботи». Sikorsky Challenge забезпечить маркетинговий супровід, а завод «Укроборонпрому» — серійне виробництво.

Інші чотири проєкти, реалізацію яких планують розпочати пізніше, стосуються протидії безпілотникам, розмінування, мережевих технологій інтелектуального моніторингу повітряного простору та наведення засобів ураження, а також створення економного електродвигуна.

  • У квітні цього року підрозділи французької армії провели тактичні навчання з використанням роботів Boston Dynamics. Spot допоміг уникнути втрат, але значно уповільнив просування загонів у міській місцевості та створив труднощі.
  • Роботів-собак тестувала й армія США. У вересні 2020 Військово-повітряні сили залучили до навчань експериментальних робопсів від Ghost Robotics. Патрульних Q-UGV використовували як розвідників — вони прочісували небезпечні зони та позначали сектори для атакуючих груп.