Кабмін затвердив механізм виплати заборгованості пенсіонерам з окупованих територій. Верещук обіцяє зробити це за два роки

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Кабінет міністрів затвердив механізм виплати заборгованості по пенсіях людям з окупованих територій Донбасу.

Відповідне рішення ухвалили на засіданні 10 листопада.

Згідно з механізмом, заборгованість виплачуватиметься через спеціальну програму, яка буде передбачена у Пенсійному фонді. Для її реалізації потрібно 6,1 мільярда гривень.

Станом на квітень 2021 року у Пенсійному фонді заборгованість виплат пенсій людям з окупованого Донбасу становить приблизно 76,7 мільярда гривень. Це стосується тих, хто не зареєструвався як внутрішньо переміщена особа.

Також Кабмін встановив механізм виплати пенсій у разі смерті пенсіонера на окупованій території.

Міністр з реінтеграції окупованих територій Ірина Верещук зазначила, що для пенсіонерів-переселенців заборгованість планують погасити протягом двох років.

«В органах Пенсійного фонду буде розроблено механізм відповідно до прийнятої постанови, і щомісяця до своєї пенсії, яку вони отримують зараз, донараховуватиметься цей борг у сумі, що дорівнює прожитковому мінімуму», — пояснила вона.

За її словами, з 1,278 мільйона пенсіонерів на окупованому Донбасі лише 630 тисяч зареєструвалися як переселенці. Наразі питання верифікації тих, хто залишився там, лишається відкритим. Для його вирішення потрібно близько 90 мільярдів гривень.

«Для цього є проєкт закону (адже це справді дуже велика сума), який зараз потребує доопрацювання. Ми з міністром соціальної політики Мариною Лазебною взялися доопрацювати його. Механізм погашення цієї суми опрацюємо законом», — підкреслила Верещук.

  • Служба безпеки України викрила схему посадовців, які привласнювали пенсії жителів тимчасово окупованих територій Донбасу. Схема чиновників, серед яких посадовці Пенсійного фонду і банку, діяла кілька років. Вони привласнювали бюджетні гроші для виплат пенсій в Харківській області, вносячи неправдиві відомості до бази даних. Чиновники міняли інформацію про виплати пенсій людям з ОРДЛО й оформлювали банківські картки, на які отримували гроші. За попередніми підрахунками чиновники привласнили близько 5 мільйонів гривень.