США звинуватили Росію у сприянні ескалації на Донбасі та намаганні перекласти відповідальність на Україну

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У США заявили, що відповідальність за загострення ситуації на Донбасі лежить саме на Росії.

Про це йдеться у заяві, оприлюдненій на офіційній сторінці посольства Сполучених Штатів у Києві.

«Підтримувана Росією сторона неодноразово використовувала гаубичну артилерію та безпілотники проти українських сил, прямо порушуючи посилені заходи, узгоджені минулого року, і нещодавно вбила українського воїна», — наголосили у США.

Окрім цього, у заяві вказується, що офіційна риторика Росії про те, що Україна загострює ситуацію, «не тільки вводить в оману, але й сприяє ескалації напруженості».

«Ми закликаємо обидві сторони конфлікту на Донбасі дотримуватися умов угоди про припинення вогню», — додали у посольстві США.

  • Збройний конфлікт на Донбасі триває від 2014 року — після російської окупації Криму. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці бойовиків. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати хіба що російські «добровольці».
  • Із 00:01 27 липня 2020 року на Донбасі набула чинності чергова домовленість про «повне та всеосяжне припинення вогню». Вона й досі формально чинна, попри численні порушення її російськими гібридними силами.
  • 26 жовтня джерела «Бабеля» в Міноборони повідомили, що Збройні сили України повернули під контроль українського уряду село Старомар’ївка (біля села Гранітне) в Донецькій області. Згодом у штабі ООС спростували цю інформацію.
  • Того ж дня бойовики обстріляли Гранітне з мінометів, пошкодивши шість житлових будинків. Для захисту життя воїнів і цивільного населення у відповідь ЗСУ вперше підняли БПЛА Bayraktar та знищили артилерію бойовиків.
  • 28 жовтня під час обстрілів з боку російських найманців були поранені ще двоє українських військових.