Розслідування Bihus.Info: Контрабандисти заздалегідь знали про санкції РНБО, тому встигали переоформити компанії

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Фігуранти санкційних списків Ради національної безпеки та оборони виходили зі складу засновників та бенефіціарів своїх підприємств перед тим, як Рада накладала на них економічні обмеження. Це може свідчити про те, що в РНБО були витоки інформації.

Інформацію про це опублікували журналісти розслідувачі з проєкту Bihus.Info.

У розслідуванні ідеться про санкції проти «топ-10 контрабандистів», які набули чинності 3 квітня 2021 року. Річ у тім, що за день до цього — 2 квітня один із фігурантів списку Валерій Пересоляк зник з переліку засновників двох багатомільйонних будівельних компаній, причому ці зміни сталися у неробочий час — 23:30. Інший фігурант санкцій Віктор Шерман також вдався до такого кроку, вийшовши з підприємства ТОВ «Міра».

Другий пакет санкцій також міг отримати витік, оскільки Едуард Кукоба вийшов з трьох підприємств, перед тим, як набуло чинності друге рішення РНБО. Відтак із цих трьох підприємств до санкційного списку потрапило тільки ТОВ «Вілла Дель Ре».

А от Олександр Черепинський встиг вийти зі складу засновників чи бенефіціарів принаймні шести підприємств. І зробив він це за кілька днів до оголошення переліку підсанкційних осіб. Таким чином на 5 з 6 компаній санкції не наклали.

Перед оголошенням третього пакета санкцій проти контрабандистів фігурант цього переліку Валерій Фальковський за кілька годин до пресконференції секретаря РНБО переписав своє підприємство «Навитайм».

Сам секретар РНБО Олексій Данілов не прокоментував цю ситуацію, але порадив журналістам звернутися до РНБО з листом.