Уряд Австрії схвалив законопроєкт про «асистоване самогубство». Що він передбачає

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Кабінет міністрів Австрії погодив законопроєкт щодо надання громадянам права на пасивну добровільну евтаназію або «асистоване самогубство», коли пацієнт з невиліковною хворобою самостійно приймає смертоносний препарат за лікарського схвалення та сприяння.

Про це повідомляє Австрійське агентство Преси.

Якщо парламент схвалить законопроєкт, то з 2022 року кожен «охочий» може особисто скласти «розпорядження про смерть». Право на це матимуть тяжкохворі чи невиліковно хворі люди, які повинні бути повнолітніми та здатними самостійно ухвалювати рішення.

Для неповнолітніх «асистоване самогубство» залишатиметься під забороною.

Також важливо, аби лікар підтвердив, що людина дійсно невиліковна і що вона свідомо ухвалює рішення. Пасивна евтаназія — це коли людина отримує препарат в аптеці та самостійно його приймає, а активна — коли лікар робить хворому смертельну інʼєкцію. Остання наразі заборонена в Австрії, і згаданий законопроєкт також не передбачає дозволу на неї.

«Асистоване самогубство» стало можливим в Австрії після того, як Конституційний суд країни у грудні 2020 року постановив, що закон про заборону евтаназії порушує право людини на самовизначення. Неконституційним було визнано положення про заборону усіх видів асистованого самогубства. Після цього Конституційний суд зобовʼязав уряд і парламент Австрії до 1 січня 2022 року розробити й ухвалити відповідне законодавство.

  • У березні 2021 року Іспанія стала шостою країною в світі і четвертою в Європі, яка узаконила евтаназію. На сьогодні евтаназія в тому чи іншому вигляді узаконена в Бельгії, Нідерландах, Колумбії, Канаді, Люксембурзі. У Швейцарії та в деяких штатах США такі процедури допускаються, але не узаконені.
  • Наприкінці січня парламент Португалії схвалив в остаточному читанні законопроєкт про легалізацію евтаназії. Однак в середині березня Конституційний суд заблокував цей закон, заявивши, що він неточно описує обставини, які дозволяють добровільний відхід з життя.