Супутник NASA з орбіти Марсу сфотографував ровер Perseverance у кратері Єзеро

Автор:
Софія Ходєва
Дата:
Супутник NASA з орбіти Марсу сфотографував ровер Perseverance у кратері Єзеро

Ровер Perseverance (у центрі знімку) у кратері Єзеро.

NASA/JPL-Caltech/University of Arizona

Супутник NASA, який перебуває на орбіті Червоної планети, зробив знімок марсоходу Perseverance. Той якраз прямував кратером Єзеро у пошуках нового валуна для дослідження.

Про це повідомляє Insider.

Марсохід Perseverance здійснив посадку на планету в лютому цього року. Він має здійснити серію бурінь і дослідити Марс на ознаки давнього мікробного життя.

Perseverance зараз досліджує регіон Південний Сейта (назва походить від індіанської фрази «посеред піску»). За даними NASA, тут залягають одні з найдавніших гірських порід у глибокому кратері Єзеро.

У вересні, після невдалої першої спроби, марсохід здійснив буріння великого валуна Рошетт. У планах NASA — відправити зразки ґрунту з Марсу на Землю.

У той час як Perseverance та його гелікоптер Ingenuity досліджують планету зсередини, супутник NASA під назвою Mars, який перебуває на орбіті планети вже 15 років, обстежує Червоного гіганта в пошуках слідів води. Також орбітальний апарат фотографує своїх «колег» — роверів — у русі.

Раніше цього року Mars зафіксував марсохід Curiosity, що здійснив похід до гори Мон-Мерку. Вона є частиною горбистого регіону біля підніжжя гори Шарп — області, за якою до цього спостерігали лише здалеку.

  • У рамках місії DART космічне агентство NASA готує до запуску космічний корабель, який навмисно вріжеться в астероїд. Мета польоту — перевірити, чи здатний космічний корабель змінити траєкторію астероїда в глибокому космосі.