Журнал Time помістив на обкладинку Цукерберга з пропозицією «видалити Facebook»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Американський журнал Time помістив на обкладинку голову Facebook Марка Цукерберга з написом у вікні підтвердження «Видалити Facebook?», у самому вікні запропоновано вибір — «видалити» або «скасувати».

Голова компанії опинився на обкладинці через найбільший в історії Facebook збій і свідчення ексменеджерки Facebook у Сенаті, яка звинуватила компанію в негативному впливі на дітей та ігноруванні загроз заради прибутку.

У журналі також вийшла авторська колонка американського бізнесмена і раннього інвестора Facebook Роджера Макнамі, який активно критикував компанію. У ній він торкається тем корпоративної культури, бізнес-моделі й алгоритмів Facebook, стверджуючи, що компанія «сама себе не виправить».

Макнамі пропонує для вирішення проблем створити спеціальний регулюючий орган, заборонити використання конфіденційної інформації користувачів і оновити антимонопольне законодавство США.

  • 4 жовтня в роботі Facebook, Instagram і WhatsApp стався глобальний збій. На цьому тлі акції Facebook просіли на понад 5%, а Цукерберг втратив $6,3 мільярда і опустився на шосте місце в рейтингу від Forbes. Збій у Facebook в цілому призвів до падіння фондових ринків.
  • 5 жовтня Цукерберг вибачився за збій, а у Facebook заявили, що причиною стали зміни конфігурації маршрутизаторів.
  • Того ж дня в Сенаті США виступила колишня менеджерка з продукту Facebook Френсіс Хауген, яка була інформаторкою ЗМІ та передала десятки тисяч сторінок внутрішніх досліджень і документів компанії. Вона заявила, що Facebook знає про «токсичний» вплив свого продукту на суспільство, але не хоче нічого міняти, щоб не втрачати прибуток. Цукерберг назвав це брехнею.