Американські вчені створили мозковий імплант для боротьби з депресією. Перші результати обнадійливі

Автор:
Софія Ходєва
Дата:

Дослідники Каліфорнійського університету в Сан-Франциско створили пристрій, який може допомогти в боротьбі з депресією. Його вже випробували на одній пацієнтці, яка назвала результати експерименту «переворотом життя».

Про це повідомляє BBC.

Пристрій, який розробили американські вчені, під’єднується безпосередньо до мозку. Поки його випробували лише на одній пацієнтці — жінці Сарі, якій діагностували депресію.

Учені просвердлили отвори в її черепі та під’єднали до мозку невеликі дроти, за допомогою яких пристрій надсилає у мозок сигнали для стимуляції нервової системи.

Маленьку коробку з батареєю і генератором імпульсів розмістили на кістці під волоссям.

Сара розповіла, що відразу після операції зі вживлення пристрою вона відчула ейфорію.

«Коли імплант увімкнули вперше, моє життя перевернулося догори дриґом — воно знову стало приємним», — розповіла вона. Жінка використовує пристрій вже рік — за її словами, він «загнав депресію у глухий кут».

Дослідниця Кетрін Скангос розповіла, що це стало можливим, оскільки в мозку Сари виявили «ланцюги депресії».

Учені знайшли місце під назвою вентральне смугасте тіло, стимуляція якого прибрала відчуття, які викликає депресія. Крім цього, у мигдалеподібному тілі дослідники виявили місце, завдяки якому їм вдалося передбачити, у який момент симптоми хвороби будуть проявлятися найсильніше.

Професор нейрології Джонатан Ройзер Університетського коледжу Лондону наголосив, що теобхідно тестувати технологію на різних пацієнтах, оскільки точне розміщення «ланцюгів депресії» відрізняється у кожної людини.

Лікарка Скангос, яка вже залучила до терапії двох людей і планує додати ще дев’ятьох, розглядає вплив імпланту на кожну людину окремо. Це дозволяє зрозуміти, чи змінюється біомаркер людини протягом лікування.

  • Учені з Університетського коледжу Лондону детально проаналізували 25 досліджень про вплив чистоти повітря на психічне здоровʼя, опублікованих до кінця 2017 року. Вони виявили, що депресія корелюється з довготривалим перевищенням норми забруднення.
  • Дослідники з Токійського університету зʼясували, що навіть спостереження за стражданнями інших може спричинити депресію. Принаймні, про це свідчать експерименти на гризунах.