Учені розшифрували ДНК лютововків

Автор:
Софія Ходєва
Дата:

Міжнародній групі вчених зі США та Великої Британії вдалося секвенувати ДНК лютововків, які вимерли понад 10 тисяч років тому.

Про це повідомляє Wired з посиланням на результати дослідження, опубліковані в журналі Nature.

Лютововки, або ж «жахливі собаки» (Canis dirus), як вид відділилися від інших шість мільйонів років тому. Вони мешкали у Північній та Південній Америці. Лютововки вимерли 10—16 тисяч років тому — разом з мамонтами та мастодонтами, ймовірно, через непристосованість до змін довкілля.

Canis dirus стали прототипом лютововків у книзі Джорджа Мартіна «Пісня льоду й полум’я» та у серіалі «Гра престолів».

Учені зʼясували, що Canis dirus — лише віддалені родичі сучасних сірих вовків і схожі між собою, як людина та шимпанзе. За словами професора британського університету Дарема Анджели Пері, лютововк був останнім представником у генеалогії виду, що відрізнявся від усіх псячих настільки, що представники одного сімейства навіть не могли паруватися між собою.

Дослідники припускають, що унікальність лютововків могла призвести до їх вимирання. На відміну від інших представників псячих лютововки вимирали разом із видами, якими вони харчувалися. Водночас сірі вовки та койоти пережили верхній плейстоцен або завдяки мінливості їхнього раціону, або через кращу пристосованість до довкілля та «гібридизацію з іншими псячими».

Пері додала, що «лютововки завжди були канонічним символом останнього льодовикового періоду в Америці та поп-культурним феноменом завдяки «Грі престолів».

  • Торік окрема наукова група виявила, що приручені собаки відділилися від вовків 11 тисяч років тому в п’ять різних генетичних родослівних, тому що люди розводили їх за різними ознаками.
  • У серіалі «Гра престолів» голова лютововка на білому фоні — це символ дому Старків. За сюжетом, в останній рік правління Еддарда у Вінтерфеллі знайшли вовченят, і кожен із нащадків отримав по одному з них.