ЄСПЛ визнав Росію відповідальною за смерть експрацівника ФСБ Литвиненка. Його отруїли радіоактивним полонієм

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Європейський суд з прав людини постановив, що Росія відповідальна за смерть колишнього співробітника російських спецслужб Олександра Литвиненка, і присудив €100 тисяч компенсації його дружині.

Про це йдеться у рішенні суду, яке оприлюднили у вівторок, 21 вересня.

Громадське розслідування у Великій Британії показало, що вбивство вчинили Андрій Луговий і Дмитро Ковтун. Суд, зокрема, встановив наявність вагомих доказів того, що при отруєнні Литвиненка Луговий і Ковтун діяли як агенти російської держави. Суд також не знайшов доказів того, що у Лугового та Ковтуна була якась особиста причина вбити Литвиненка.

Російський уряд не надав задовільних і переконливих доказів своєї непричетності та не спростував висновки розслідування. Суд також встановив, що російська влада не провела ефективного внутрішньодержавного розслідування, яке могло б привести до встановлення фактів і, за необхідності, покарання винних у вбивстві.

«Суд прийшов до висновку, що РФ була відповідальна за вбивство Олександра Литвиненка у Великій Британії», — йдеться у постанові ЄСПЛ.

Росія також має виплатити €22 500 як компенсації за судові витрати.

Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков у відповідь на це рішення заявив, що Росія не виконуватиме рішення суду.

«Ми не готові прислухатися до таких рішень», — повідомив він. Пєсков пояснив, що результатів розслідування загибелі Литвиненка досі немає.

Хто такий Олександр Литвиненко?

Литвиненко був співробітником радянських і російських спецслужб (1988—1999), згодом — опонентом президента Росії Володимира Путіна. Пізніше Литвиненко отримав політичний притулок у Великій Британії.

У листопаді 2006 року в Лондоні Литвиненко зустрівся з ексспівробітником ФСБ Андрієм Луговим, після чого потрапив до лікарні з отруєнням. Литвиненко помер 23 листопада 2006 року від променевої хвороби, яку спричинило отруєння полонієм-210. Розслідування Британії встановило, що до цього злочину причетні нинішній депутат Держдуми Андрій Луговий і підприємець Дмитро Ковтун.