Потепління клімату на планеті більш ніж на 1,5 градуса призведе до катастрофи — ООН

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш попередив, що потепління клімату на планеті більш ніж на 1,5 градуса призведе до катастрофи. За його словами, уникнути цього можна, якщо досягти вуглецевої нейтральності в найближче десятиліття.

Про це генсек повідомив на конференції з питань клімату.

«Наука каже, що потепління вище за 1,5 градуса стане катастрофою. Для того, щоб обмежити підвищення температури на 1,5 градуса, нам необхідно на 45% скоротити викиди до 2030 року, тоді можливо досягти вуглецевої нейтральності до середини століття», — наголосив Гутерреш.

Замість цього, зазначив генсекретар, країни рухаються до збільшення викидів парникових газів на 16%.

На думку Гутерреша, наразі необхідна чітка та рішуча реакція G20.

«На ці країни припадає 80% викидів парникових газів, сьогодні на форумі був консенсус щодо того, що наступна зустріч «двадцятки» буде вкрай важлива для досягнення успіху в рамках конвенції ООН про зміну клімату», — сказав генсекретар.

  • Науковці кажуть, що найближчими десятиліттями глобальні зміни клімату спровокують рекордну спеку і більш руйнівні повені, ніж ті, що зараз відбуваються у Європі. При підвищенні температури на один градус за Цельсієм атмосфера може поглинати приблизно на 7% більше вологи. Додаткова вологість, спричинена глобальним потеплінням, призводить до збільшення кількості опадів у довгостроковій перспективі.