Лукашенко назвав Білосток і Вільнюс білоруськими територіями. Польща готується до тривалої суперечки за кордон

Автор:
Софія Телішевська
Дата:
Лукашенко назвав Білосток і Вільнюс білоруськими територіями. Польща готується до тривалої суперечки за кордон

Mateusz Morawiecki / Facebook

Після того як Олександр Лукашенко назвав польський Білосток і литовський Вільнюс білоруськими територіями, Польща та Литва заявили, що очікують від Білорусі подальших спроб дестабілізації.

Також країни готуються до довготривалої суперечки зі своїм сусідом через кордони, повідомляє «Польське радіо» .

Відтак премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький переконаний, що Білорусь намагається викликати міграційну кризу, що супроводжується фейковими новинами, різними видами пропаганди та кібератаками.

«Це акти агресії, які нас ще більше обʼєднують. Кожне гнівне бурмотіння з боку Кремля чи Мінська має викликати консолідацію з нашого боку», — сказав він.

За його словами, Росія усвідомлює, що «чим більше Польща та Литва співпрацюють, тим складніше їм нав’язати свою волю».

«Ми очікуємо подальших спроб дестабілізації — на жаль, ми вважаємо, що через сприйняття політичної та геополітичної ситуації навколо нас, на нашому польсько-білоруському, литовсько-білоруському кордоні загрози можуть зрости», — додав Моравецький та зазначив, що Литва та Польща готуються «до сценарію довготривалої суперечки щодо кордонів з Білоруссю».

  • Литва — один з основних критиків режиму Олександра Лукашенка. Країна дала притулок сотням білорусів, які тікали від політичних переслідувань за участь в акціях проти сфальсифікованих виборів президента в серпні 2020 року. Офіційний Мінськ не раз звинувачував керівництво Литви та Польщі у фінансуванні перевороту.
  • На початку липня в Литві оголосили надзвичайну ситуацію через наплив нелегальних мігрантів, яких безперешкодно пропускає Білорусь (імовірно, щоб помститись за санкції). У Литві пояснюють, що до Мінська зі Стамбулу і Багдаду чотири рази на тиждень літають рейси, а вже на кордоні за сприяння прикордонників нелегалів групами направляють у Литву.
  • У відповідь на такий потік мігрантів Литва почала їх розвертати назад до Мінська, а також зводити стіну на кордоні з Білоруссю. На початку серпня білоруська сторона повідомила про вбивство іракського мігранта, однак Литва назвала це провокацією Мінська.