У Данії археолог-аматор знайшов кілограм золотих прикрас, яким понад 1 500 років

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

У Данії археолог-любитель знайшов скарб із золота вагою майже один кілограм і віком понад 1 500 років.

Про це пише CNN.

Скарб знайшов Оле Гіннеруп Шиц в місті Вінделев, недалеко від міста Еллінг у центральному регіоні Данії. Чоловік лише недавно придбав свій металошукач й отримав дозвіл використовувати його на землі свого друга. Через кілька годин після початку досліджень він виявив знахідку.

На місце прибули археологи з музею міста Вейле разом із командою з Національного музею і провели розкопки, виявивши цілу скарбницю. Вони вважають, що знахідка свідчить про те, що Вінделев був адміністративним центром в VI столітті.

«Той, хто закопав скарб, був надзвичайно багатим і видатним», — сказав фахівець музею Медс Равн. Експерт також припускає, що поховання скарбів могло бути «підношенням богам».

Скарб містить прикрашені медальйони розміром з блюдце, так звані «брактеати», а також римські монети, які використовували як прикраси. Один з брактеатів прикрашений зображеннями чоловічої голови й безліччю рун, а також коней і птахів. Згідно з попередніми дослідженнями, рунічний напис на коні читається як «високий», що може стосуватися вождя або бога Одіна.

Крім того, одна з римських золотих монет датується періодом правління Костянтина Великого (324—337 рр. н. е.) і, за словами Равна, показує, що країни Європи вже тоді були добре повʼязані між собою.

Повідомляється, що скарб виставлять у культурному музеї Вейле (Vejlemuseerne) в лютому 2022 року в рамках великої виставки, присвяченої вікінгам.