Держлісагенство: Верховна Рада може цього року скасувати мораторій на експорт лісу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Голова Держагентства лісових ресурсів Юрій Болоховець прогнозує, що до кінця року Верховна Рада може скасувати мораторій на експорт лісу.

Про це він розповів у інтервʼю Інтерфакс-Україна.

«Я прогнозую, що до кінця року закон про ринок деревини буде прийнятий. Я не бачу великих загроз ані з точки зору збереження лісового фонду, ані з точки зору захисту і підтримки українського бізнесу», — зазначив він.

Болоховець пояснив, що в Україні «вже фактично працюють за європейськими цінами», тому ажіотажного попиту з боку експортерів не очікується. Він також уточнив, що раніше український ринок лісу представляв інтерес для іноземців через дешеву нелегально заготовлену деревину, але такої ситуації вже на сьогодні немає.

  • У жовтні минулого року екологічний проєкт Earthsight заявив, що шведський меблевий гігант IKEA продає букові стільці з деревини, яку незаконно вирубали в українських Карпатах. Меблі з карпатської деревини продаються в усьому світі, зокрема в Західній Європі та США. У самій IKEA пообіцяли перевірити постачальників деревини з України.
  • У грудні того ж року Арбітраж у суперечці між Україною та ЄС навколо заборони на експорт лісу-кругляку вирішив, що Україна має право за певних обставин обмежувати вивезення деревини.