Розслідування OCCRP: Нітрат амонію, який вибухнув в порту Бейруту, належав компанії українського бізнесмена

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Вантаж нітрату амонію, який 4 серпня 2020 року вибухнув в порту ліванського Бейруту, ймовірно належить групі компаній Savaro, за якою стоїть бізнесмен з Дніпра Володимир Вербоноль. З ним в бізнесі з хімікатами повʼязані його партнери — бізнесмен Микола Алісеєнко (тесть Вербоноля) і, імовірно, дочка Алісеєнка Ольга.

Про це йдеться у розслідуванні міжнародного обʼєднання журналістів-розслідувачів «Центр із дослідження корупції та організованої злочинності» (OCCRP).

Журналісти встановили складну і заплутану мережу за участі групи Savaro, яка займається торгівлею хімікатами мінімум з 2000-х років і замаскувала свою діяльність за десятками підставних компаній та осіб. Більшість цих компаній зареєстровані на Кіпрі, на Віргінських островах і у Лондоні.

Мережа Savaro.

OCCRP

Одразу після вибуху журналісти виявили, що лондонська Savaro Ltd в 2013 році зафрахтувала партію нітрату амонію вагою 2 750 тонн для відправки її судном MV Rhosus з Грузії в Мозамбік для виробництва вибухових речовин. У результаті MV Rhosus затримали в Бейруті через несплату боргів і технічні несправності.

Журналісти відстежили звʼязок Savaro з Вербонолем за документами, які розкрили мережу компаній, що базуються в Дніпрі. За ними вони вийшли і на Алісеєнка — він замаскував свої операції за десятками торгових найменувань та осіб, що охоплюють Англію, Шотландію, Карибський басейн, Україну, південну частину Тихого океану і США. При цьому частина діяльності маскувалася під IT-бізнес. Документи звʼязали всі ці компанії з Savaro і вказали на закупівлю нітрату амонію, який зруйнував Бейрут.

MV Rhosus був зафрахтований компанією Agroblend Exports (BVI) Ltd, повʼязаною із Savaro, а лондонська Savaro Ltd уклала контракт з грузинським постачальником «Руставі Азот» на нітрат. Журналісти змогли звʼязати Savaro Ltd і Agroblend Exports (BVI) Ltd з Вербонолем завдяки підказкам, знайденим у серії електронних листів, відправлених представниками компаній після затримання Rhosus у Бейруті.

Мозамбікська компанія, яка повинна була отримати вантаж Rhosus, Fábrica de Explosivos de Moçambique підтвердила OCCRP, що в 2013 році вона купувала нітрат у Savaro тричі. Її представник Антоніо Кунʼя Ваз заявив, що Savaro була українською компанією, а її голова був йому відомий як «Володимир».

Провідний адвокат у лондонській справі проти Savaro Камілла Абуслейман сказала, що компанія безпосередньо відповідальна за вибух, оскільки була власником вантажу і не вжила належних заходів для зберігання небезпечних матеріалів. «Не можна просто викинути небезпечні хімікати на склад і піти», — сказала вона.

Зараз, як зазначають розслідувачі, на тлі майбутнього судового процесу власники Savaro Ltd намагаються замести сліди. 23 серпня цього року власність компанії перейшла до українського адвоката Володимира Глядченка. OCCRP він заявив, що купив Savaro Ltd за рекомендацією.

Хто такий Вербоноль?

Володимир Вербоноль народився в 1959 році і виріс у Дніпрі. У 1990-х роках він працював помічником відомого профспілкового лідера Михайла Волинця (ексдепутат Верховної Ради) і Дениса Дзензерського, колишнього депутата парламенту, якого зараз розшукує Національне антикорупційне бюро України.

У 2001 році Вербоноль заснував компанію Atlantis Corporation, яка займалася продажем добрив, судячи зі слідів видаленої вебсторінки компанії. Разом із Алісеєнком Вербоноль невдовзі заснував кілька компаній, що продають товари і послуги, включаючи добрива, металургійне обладнання, програмне забезпечення та вебдизайн. Однією з них став український філіал Savaro, створений у 2009 році (всього у встановленій OCCRP мережі, компаній із назвою Savaro є мінімум чотири).

  • 4 серпня 2020 року в порту Бейруту вибухнув склад із піротехнікою і сховищем конфіскованих речовин, де зберігалося кілька тисяч тонн аміачної селітри з судна MV Rhosus. Вибух зруйнував все у радіусі 10 км. Загинули 207 осіб і понад 7 тисяч постраждали.
  • Пізніше стало відомо, що селітру понад шість років тому конфіскували з судна Rhosus російського бізнесмена Ігоря Гречушкіна.
  • Вибух завдав шкоди на $8,1 мільярда. Ліванці заявили, що відповідальність несе і політична еліта країни. Низка доказів вказала на те, що чиновники знали про ризики, але не усували їх.
  • Поки що звинувачення предʼявлені тільки службовцям порту і митниці нижчої та середньої ланки. Спочатку суддя намагався звинуватити вищих чиновників у недбалості, в тому числі премʼєр-міністра Хасана Діабу, але після тиску його усунули з посади і замінили новим суддею, який продовжує розслідування.