Отруєння Навального: Британія і США ввели санкції проти 7 співробітників ФСБ, у Росії обіцяють відповісти

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Велика Британія в річницю отруєння російського опозиціонера Олексія Навального ввела санкції проти семи співробітників ФСБ Росії, які, ймовірно, причетні до отруєння політика.

Про це повідомляє Reuters.

У список санкцій потрапили оперативник-криміналіст Олексій Александров («Олексій Фролов»), співробітник ФСБ Володимир Паняєв, оперативник-криміналіст Іван Осипов («Іван Спиридонов»), голова Центру спеціальної техніки ФСБ Володимир Богданов, директор Інституту криміналістики ФСБ Кирило Васильєв, заступник директора Інституту криміналістики Станіслав Макшаков і голова Другої служби ФСБ (із захисту конституційного ладу та боротьби з тероризмом) Олексій Сєдов.

Усі ці співробітники ФСБ фігурували в розслідуванні журналістів Bellingcat, The Insider і Der Spiegel. У розслідуваннях зазначалося, що вони кілька років стежили за Навальним і його сімʼєю, а також були в Томську під час отруєння політика. Загалом розслідувачі встановили особи 15 людей з Інституту криміналістики ФСБ, які повʼязані з операціями з отруєння. Серед них є фахівці з хімічної зброї.

Уряд Британії зазначає, що причетність до замаху вищезазначених осіб доводять численні факти, зокрема телефонні дзвінки та листування. Раніше у справі Навального Британія, США, Канада та ЄС вводили санкції тільки проти російських посадовців і генералів.

Голова комітету Держдуми з міжнародних справ Леонід Слуцький назвав санкції провокацією і «деструктивним кроком до повної деградації» відносин між країнами. «Упевнений, відповідні заходи Москви не змусять себе чекати», — сказав Слуцький, передає російське агентство Интерфакс.

Пізніше на сайті американського Мінфіну також зʼявилося повідомлення про введення санкцій проти девʼяти фізосіб і двох організацій з Росії.

У список санкцій США потрапили Інститут криміналістики ФСБ, Інститут експериментальної медицини, Богданов, Макшаков, співробітник Інституту криміналістики ФСБ Костянтин Кудрявцев, Александров, Осипов, Паняєв, Сєдов, колишній директор 27-го наукового центру і фахівець з хімічної зброї Артур Жиров і Васильєв.