Дослідження: У людей, які перехворіли на коронавірус, погіршуються розумові здібності. Одужання від хвороби їх не відновлює

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Plastifikator x «Бабель»

У людей, які перехворіли на коронавірус, на дуже довгий час знижуються розумові здібності. Вони мають нижчі показники інтелекту.

Про це йдеться в дослідженні британських науковців, оприлюднених у журналі The Lancet.

Науковці відібрали 81 тисячу пацієнтів, які пройшли британський тест на визначення інтелекту Great British Intelligence Test. Цей тест вважають більш точним, аніж IQ-тест. Також вони проходили опитування щодо COVID-19. Усі вони хворіли на коронавірус у період із січня до грудня 2020 року.

Результати показали, що у людей, які перехворіли на коронавірус, були значно нижчі результати. При цьому науковці стверджують, що до хвороби ті не мали схильності до втрати інтелекту.

Люди, які хворіли на коронавірус і не потребували ШВЛ, мали відхилення рівня інтелекту в -0,26, у тих, хто потребував ШВЛ, цей показник становив -0,47. Для порівняння, у людей після інсульту подібне відхилення становить -0,24, а у тих, хто має дислексію, -0,38.

До того ж автори дослідження вказують, що цей ефект є довготривалим, а розумові здібності з часом не відновлюються. Науковцям не вдалося виявити зв’язок між часом після одужання і результатами тесту.

«Наше дослідження пропонує пов’язані між собою докази на підтримку гіпотези, що COVID-19 пов’язаний із когнітивним дефіцитом, який триває і після одужання», — йдеться в публікації.

Науковці закликають продовжити досліджувати цю проблему та спробувати встановити, чи пов’язане погіршення розумових здібностей з неврологічними або іншими чинниками після коронавірусу.