У Литві запропонували надати Україні ПДЧ в НАТО в обмін на запуск «Північного потоку — 2»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
У Литві запропонували надати Україні ПДЧ в НАТО в обмін на запуск «Північного потоку — 2»

Nord Stream 2 / Aксель Шмидт

Міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс назвав помилкою угоду США і Німеччини щодо газопроводу «Північний потік — 2».

Як повідомляє The Baltic Times, глава литовського МЗС запропонував виправити цю помилку, надавши Україні чітку перспективу членства в НАТО, або змусити Росію вивести свої війська з українських територій.

«Ця помилка дорого коштуватиме. Бачу можливість виправити цю помилку, [...] якщо Україні буде запропонований План дій щодо членства в НАТО, або запуск газопроводу буде використаний як важіль для вимоги виведення російських військ із території України», — сказав він.

На думку Ландсбергіса, новий газопровід є «великою перемогою» для президента Росії Володимира Путіна, який «повинен заплатити дійсно високу ціну за цю перемогу».

«Це серйозний важіль, і є можливість використовувати його для досягнення мінімального позитивного результату. Якщо цього не зробити, це буде збитком [...] насамперед для тих країн, які погодилися на «Північний потік — 2», — додав міністр закордонних справ Литви.

  • 21 липня США досягли домовленості з Німеччиною щодо «Північного потоку — 2». Передбачається, що Берлін буде домагатися від Росії продовження транзиту газу через Україну на 10 років. Також у Німеччині зобов’язалися вживати заходів у разі, якщо Росія почне використовувати газ як спосіб тиску на Україну. Окремим пунктом також вказана масштабна фінансова допомога Україні для модернізації української ГТС.
  • Україна та Польща будуть разом працювати над протидією запуску російського газопроводу: будівництво труби створило політичну кризу, кризу в сфері безпеки і кризу довіри в Європі. Це несе в собі додаткові політичні, військові та енергетичні загрози для України і Центральної Європи.
  • Президент США Джо Байден заявив, що на завершальному етапі будівництва газопроводу вже немає можливості зупинити його. Водночас Ангела Меркель зазначила, що ці домовленості не вирішують усіх проблем, але допомагають всім сторонам.
  • 22 липня глава корпорації «Газпром» Олексій Міллер запевнив, що компанія готова транспортувати через Україну газ після 2024 року за новими контрактами.