Визнайте відповідальність: ЄС звернувся до Росії напередодні сьомих роковин катастрофи MH17

Автор:
Софія Телішевська
Дата:
Визнайте відповідальність: ЄС звернувся до Росії напередодні сьомих роковин катастрофи MH17

WPA Pool / Pool / Getty Images

Євросоюз вкотре закликав Росію визнати свою відповідальність за збиття пасажирського авіалайнера рейсу MH17 авіакомпанії Malaysia Airlines над окупованою частиною Донбасу у 2014 році.

Про це йдеться в заяві Євроради.

Глава європейської дипломатії Жозеп Боррель заявив, що Європейський Союз чекає, коли Росія буде повністю співпрацювати з правоохоронцями, які мають встановити винних і притягти їх до відповідальності, через тристоронні переговори між Австралією, Нідерландами й Росією стосовно збиття рейсу MH17.

«Євросоюз досі відчуває глибоке співчуття до всіх, хто втратив своїх близьких, і готовий підтримувати зусилля для встановлення істини та притягнення винних до відповідальності», — заявив Боррель.

  • Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердаму в Куала-Лумпур, збили 17 липня 2014 року біля окупованого Торезу Донецької області зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва. Усі пасажири та члени екіпажу — загалом 298 людей — загинули. Росія свою причетність до катастрофи літака заперечує, але висуває суперечливі версії події.
  • Міжнародна слідча група висунула звинувачення росіянам — генерал-майору Сергію Дубінському (позивний «Хмурий»), полковнику Олегу Пулатову («Гюрза»), полковнику Ігорю Гіркіну (Стрєлкову) і українцю Леоніду Харченку («Крот»).
  • 26 травня 2021 року суд у справі MH17 завершив попереднє засідання. Судді та адвокати відвідали військову авіабазу Гілзе-Рейн у Нідерландах, де зберігаються уламки літака. Вони оглянули реконструйовану передню частину літака, зокрема кабіну пілотів.
  • 7 червня суд Гааги почав розгляд справи по суті. На слуханнях суд зосередиться на обговоренні трьох ключових питань: чи був рейс MH17 збитий ракетою з «Бука», чи була випущена ракета із сільськогосподарського поля неподалік Первомайського та чи брали в цьому участь обвинувачені.
  • 8 червня в суді давали показання свідки. Один з них розповів, що бачив постріл «Бука» і падіння лайнера. 9 червня в суді представили нові записи переговорів бойовиків про транспортування «Бука».