В Україні почали діяти нові правила автоматичного списання боргів громадян з банківських рахунків

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В Україні відсьогодні, 6 липня, почали діяти нові умови роботи Автоматизованої системи виконавчого провадження (АСВП), яка дозволяє автоматично списувати з рахунків українців борги за будь-яким рішенням суду, вимогою державних або приватних виконавців.

Цього дня набув чинності наказ Міністерства юстиції № 106/5.

Система, яка працює з 2019 року, дозволяє автоматично списувати (арештовувати) борги за кредитом, аліментами, комунальні та борги за зарплатою, несплачені штрафи за порушення правил руху тощо.

Наказ Мінюсту № 106/5 дещо змінює процедуру. Відтепер державний або приватний виконавець може створити в АСВП спеціальний запит про наявність коштів у боржника, який автоматично надійде всім банкам, що приєдналися до системи. Банки повинні надати інформацію протягом години.

Виконавець в АСВП може створити постанову про арешт коштів боржника, направити банкам вимогу про списання грошей та реквізити виконавчої служби, на які їх потрібно перерахувати. Зі свого боку банки зможуть швидко вилучати гроші з рахунків.

За рішенням суду разом із боргом у громадянина можуть списати судовий збір, додатковий штраф або пеню за прострочену заборгованість. Арешт і списання можуть бути накладені також на соціальні рахунки, на які надходять пенсія, зарплата, стипендія і соцдопомога.

Зараз до АСВП підключені Приватбанк, ТАСкомбанк, Універсал банк (зокрема Monobank), ОКСІ банк, банк «Схід», Індустріалбанк і ПроКредит банк. Ще 44 банки тестували систему.