Правники розробили визначення «екоциду». Він може стати п’ятим злочином, за який каратиме Міжнародний кримінальний суд

Автор:
Софія Телішевська
Дата:
Правники розробили визначення «екоциду». Він може стати п’ятим злочином, за який каратиме Міжнародний кримінальний суд

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Дванадцять фахівців з міжнародного права представили визначення «екоциду» як злочину та сподіваються, що це дозволить Міжнародному кримінальному суду розглядати найбільш кричущі злочини, пов’язані зі шкодою довкіллю.

Про це повідомляє фундація Stop Ecocide.

Над визначенням почали працювати ще у 2020 році. Про це правників попросили шведські парламентарії. Сталося це через 75 років після того, як були винесені перші вироки за звинуваченнями в геноциді та злочинах проти людяності на Нюрнберзькому трибуналі.

За визначенням експертів, екоцид — це незаконні або необґрунтовані дії, вчинені з усвідомленням, що існує суттєва ймовірність спричинення такими діями серйозної та масштабної або довготривалої шкоди довкіллю.

Згадку про глобальне потепління та зміну клімату упустили, щоб уникнути тиску зі сторони копорацій, які потім активно виступатимуть проти визнання екоциду злочином.

Раніше Міжнародний кримінальний суд заявив, що братиме до уваги злочини, пов’язані з «руйнуванням довкілля», «експлуатацією природних ресурсів», «незаконним відчуженням» землі тощо, але тільки в контексті злочинів проти людяності.

Однак з роками все більше країн та урядів підтримують ідею міжнародно-кримінальної відповідальності за злочини проти довкілля. Особливо голосно про це говорять малі острівні країни, які наочно бачать наслідки глобального потепління.

Підтримку юридичного закріплення цього терміна висловлювали, зокрема, Франція та Ватикан.