В ЄС закликали заборонити застосування штучного інтелекту для ідентифікації людей в громадських місцях

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Два відомства Євросоюзу, які відповідальні за захист персональних даних, закликали повністю заборонити застосування штучного інтелекту для розпізнавання осіб та інших способів ідентифікації людей в громадських місцях.

Про це йдеться у спільній заяві глав Європейської ради із захисту даних і Європейського наглядового органа із захисту даних Андреа Єлінек і Войцеха Веверовського.

«Якщо ми хочемо зберегти наші свободи і створити орієнтоване на людину законодавство про штучний інтелект, то варто почати із загальної заборони на системи розпізнавання осіб в громадських місцях», — сказано в заяві.

Європейський наглядовий орган із захисту даних стежить за тим, як установи Євросоюзу дотримуються правил захисту персональної інформації, а Європейська рада із захисту даних — це обʼєднання відповідних наглядових органів країн ЄС.

«Використання біометричної ідентифікації на відстані в громадських місцях покладе кінець анонімності людей в подібних просторах. Програми розпізнавання осіб та інші технології настільки серйозно вторгаються у сферу фундаментальних прав і свобод, що ставлять під сумнів саму їх сутність», — пояснюють свою позицію глави відомств.

Вони закликають заборонити в громадських місцях програми ідентифікації людей за обличчям, ходою, голосом, відбитками пальців, ДНК та іншим біометричними чи поведінковими ознаками.

Правозахисників і політиків найбільше турбує використання цих технологій поліцією і спецслужбами, попри те що розпізнавання облич використовується ще і, наприклад, в автоматичних воротах в аеропортах, які звіряють особу з паспортними даними.

Крім того, глави EDPB і EDPS вважають, що ЄС повинен заборонити й системи штучного інтелекту, які класифікують людей за етнічним походженням, статтю, політичними поглядами чи сексуальною орієнтацією. Застосування систем, які розпізнають емоції людини, вони пропонують дозволити тільки в дуже окремих випадках — наприклад, в медицині.