Расизм, кебаб і непідготовленість служб. Cиловики мали 9 можливостей запобігти теракту в Манчестері

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Британська влада представила звіт за результатами розслідування теракту в Манчестері 2017 року, коли в «Манчестер-Арені» під час вибуху смертника загинули 22 людини і понад 120 отримали поранення. Трагедія сталася 22 травня о 22:40, під кінець концерту американської співачки Аріани Гранде. Згідно з розслідуванням, у правоохоронців і служби безпеки комплексу було девʼять можливостей запобігти теракту.

Про це пише Daily Mail.

Представник слідства Джон Сондерс заявив про значну відповідальність оператора арени SMG, найнятої ним служби безпеки Showsec і співробітників транспортної поліції, які патрулювали територію біля станції «Манчестер Вікторія», де розташован заклад.

У звіті прорахунки в безпеці виділені пунктами:

Недбале ставлення співробітників Showsec до безпеки. За пів години до вибуху на Салмана Абеді (22-річний смертник) звернув увагу Кріс Вайлд, який чекав з концерту 14-річну дочку. Він поговорив з Абеді, а після цього пішов до охоронця на імʼя Мухаммед Ага та повідомив про підозрілу поведінку чоловіка, але охоронець фактично проігнорував попередження.

Страх бути звинуваченим у расизмі. О 22:23 Ага коротко поговорив зі своїм колегою Кайлом Лоулером і той пішов подивитися на Абеді. Лоулер повідомив під час розслідування, що Абеді трохи нервував, коли на нього дивилися, і здавався «неспокійним». Однак Лоулер вирішив не допитувати Абеді та не повідомляти керівництву, побоюючись, що його звинуватять у расизмі й він матиме проблеми. Абеді — араб, вихідець з Лівії.

Поліція і кебаб. Офіцери транспортної поліції поїхали за кебабом у сусідній район, залишивши «Манчестер-Арену» без охорони. Їх не було на чергуванні близько двох годин. Саме в цей проміжок Абеді зайшов у фойє закладу з навантаженим вибухівкою рюкзаком.

Відсутність перевірки на першому поверсі. Співробітники безпеки не перевіряли Абеді, хоча явно бачили його «нервові» пересування поверхами протягом години. Сондерс додав, що під час перевірки терорист, найімовірніше, підірвав би себе, але масових жертв вдалося б уникнути.

Недостатня пильність охоронців. Охорона в цілому не звертала увагу на Абеді та не врахувала ризики терористичної атаки.

Відсутність поліцейських на антресольному поверсі. У період з 22:00 до 22:31 на поверсі взагалі не було офіцерів поліції. Там, а після й в ліфті Абеді налаштовував саморобну бомбу.

Три проігноровані візити терориста до вибуху. Абеді 18, 21 і 22 травня (у другій половині дня) проводив розвідку в комплексі. Записи з камер спостереження охорона не переглядала.

Підсумком звіту стане ухвалення закону, який передбачає посилення безпеки в закладах і на заходах з понад 100 гостями. Уряд 2 липня має закінчити консультації щодо цього закону.

  • Відповідальність за теракт взяла на себе «Ісламська держава». Салман Абеді підірвав себе в той момент, коли з головного залу до фойє почали виходити люди. Бомба Абеді була начинена своєрідною шрапнеллю, що призвело до великої кількості поранених. Салману допомагав його брат Хашем. У травні 2017 року його засудили до довічного увʼязнення.