«Категорично незадоволені». Китай звинуватив лідерів G7 у втручанні у внутрішні справи країни

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Посольство Китаю у Великій Британії та Північній Ірландії розкритикувало позицію країн «Великої сімки» щодо китайських тем. Зокрема, речник посольства заявив, що в комюніке «опубліковано спотворені й перекручені зауваження щодо Сіньцзяну, Гонконгу, Тайваню та інших питань».

Про це йдеться на офіційному сайті посольства.

Китайські дипломати також звинуватили G7 у втручанні у внутрішні справи Китаю.

«Ми категорично незадоволені й категорично проти. Ми закликаємо Сполучені Штати та інших членів G7 поважати факти, розуміти ситуацію, припинити обмовляти Китай, втручатися у його внутрішні справи та припинити завдавати шкоди інтересам Китаю. Натомість варто робити більше речей, які сприяють розвитку міжнародної співпраці, а не штучному створенню конфронтації та непорозумінь», — зазначив представник КНР.

У підсумковому комюніке зустрічі лідерів G7 прописано заклик до Китаю «поважати права людини й основні свободи, особливо щодо Сіньцзяну, свободу і високий ступінь автономії Гонконгу».

Президент США Джо Байден звернувся до колег із закликом різко засудити використання примусової праці в Сіньцзян-Уйгурському автономному районі Китаю. До нього приєдналися премʼєр Великої Британії Борис Джонсон і глава уряду Канади Джастін Трюдо, тоді як канцлерка Німеччини Ангела Меркель, премʼєр-міністр Італії Маріо Драгі та лідери ЄС акцентували на співпраці з Китаєм.

  • Уйгури – тюркськомовна народність, більшість її представників живе у провінції Сіньцзян на заході Китаю. За віросповіданням уйгури – мусульмани-суніти. Їхня чисельність у Китаї – приблизно 10 мільйонів. Понад три мільйони уйгурів і представників інших мусульманських меншин перебувають у так званих таборах для перевиховання, де їх примушують відмовитися від їхньої релігії, культури та мови.
  • Китай заперечує будь-який утиск уйгурів, заявляючи, що табори, до яких відправляють представників цієї національності, потрібні для професійної підготовки громадян.
  • Членами G7 є Велика Британія, Німеччина, Італія, Канада, Франція, Японія та США.