Польща хотіла б бачити Україну на саміті НАТО та вважає рішення Альянсу помилковим

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау вважає, що Альянс помилився, коли вирішив не запрошувати президента України Володимира Зеленського на саміт НАТО в Брюсселі.

Про це він заявив в інтервʼю Rzeczpospolita.

Рау нагадав, що у 2016 році, коли Польща приймала саміт НАТО, Україну — жертву російської агресії — запросили як спеціального гостя.

«Цього разу президент України запрошення не отримав. Кілька днів тому, намагаючись врятувати ситуацію, президент США Джо Байден запросив президента Зеленського у Вашингтон. Однак це станеться вже після зустрічі з Путіним», — наголошує міністр та додає, що ці зустрічі мали б відбутися у зворотному порядку і стати елементом обдуманої політики, а не «операцією з порятунку».

Крім того, польський очільник МЗС вважає, що завершення будівництва російського газопроводу «Північний потік — 2» нестиме пряму військову загрозу для України, а також Польщі та інших країни Центральної Європи з блоку НАТО.

«Це загроза. Політика повинна проводитися, виходячи з реалій сьогодення, а не на основі власних бажань. Росія проводить агресивну політику щодо своїх сусідів, використовуючи збройні напади, шантаж та погрози», — наголошує польський дипломат.

  • «Північний потік — 2» прокладають двома нитками по дну Балтійського моря. Ними російський газ повинен надходити в Німеччину через морські території РФ, ФРН, Фінляндії, Швеції та Данії. Протяжність трубопроводу становитиме понад 1,2 тисячі км, а потужність — 55 мільярдів кубометрів на рік.
  • Якщо трубопровід добудують, Росія отримає можливість постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Через це Україна втратить доходи від транзиту газу — кілька мільярдів доларів на рік. У Кремлі запевняють, що Росія не планує відмовлятися від транзиту газу через Україну після запуску газопроводу.
  • 4 червня президент Росії заявив про завершення укладання першої нитки «Північного потоку — 2».