Reuters: Бойовики повідомили про смерть ватажка нігерійського терористичного угрупування «Боко Харам»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У Нігерії помер ватажок нігерійського ісламістського угруповання «Боко Харам», відомого за викраденням школярок, Абубакар Шекау.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на аудіозапис, імовірно, лідера ISWAP (бойовики «Ісламської держави західноафриканських провінцій») Абу Мусаба аль Барнаві. Двоє людей, знайомих із аль Барнаві, підтвердили агентству, що на записі був його голос.

За словами лідера ISWAP, його бійці розшукали Шекау за наказом керівництва «Ісламської держави» і билися з «Боко Харам», поки Шекау не вдався до втечі. Бойовики ISWAP переслідували його і пропонували приєднатися до них, однак Шекау підірвав себе. Аль Барнаві розповів, що це сталося приблизно 18 травня.

Минулого місяця військові Нігерії заявили, що розслідують імовірну смерть Шекау, про що повідомляли нігерійські та закордонні новинні агентства.

У звіті нігерійської розвідки, наданій урядовцем і дослідниками «Боко Харам», теж вказується, що Шекау мертвий.

На думку політичних аналітиків, смерть Шекау може покласти край жорстокому суперництву між двома угрупованнями, що дозволить ISWAP поглинути бойовиків «Боко Харам» і зміцнити свої позиції на північному сході Нігерії.

Наразі в «Боко Харам» не коментують інформацію про смерть Шекау.

ISWAP був частиною «Боко Харам» до його розколу пʼять років тому. До розколу призвели релігійні та ідеологічні розбіжності через вбивства мирних жителів, проти яких заперечувала ISWAP.

  • Нігерія останніми роками зазнала кількох масових викрадень. Найвідоміший випадок стався у 2014 році, коли у штаті Борно бойовики ісламістського угруповання «Боко Харам» схопили 276 дівчат — 100 з них досі не повернулися додому. Ісламісти виступають проти «західної освіти», а їхні бойовики часто атакують школи.
  • 19 квітня на півночі африканської Республіки Чад повстанці вбили президента країни Ідріса Дебі, якого напередодні переобрали на шостий термін. Бойовики атакували прикордонний пост, з візитом на який приїхав президент, і почали наступ. Військові вбили близько 300 повстанців.