Колишня заступниця очільника МЗС Зеркаль звинуватила ексспецпредставника США Волкера в лобіюванні «Північного потоку — 2». Він заперечив

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Колишня заступниця очільника МЗС Зеркаль звинуватила ексспецпредставника США Волкера в лобіюванні «Північного потоку — 2». Він заперечив

U.S. Embassy Kyiv Ukraine / Flickr

Ексзаступниця міністра закордонних справ Лана Зеркаль звинуватила колишнього спецпредставника Держдепу США щодо України Курта Волкера в лобіюванні будівництва російського газопроводу «Північний потік — 2». Той заперечує і запевняє, що є противником цього проєкту.

Відповідну заяву Зеркаль зробила в інтерв’ю «Європейській правді».

Вона розповідала про те, що у США працюють російські лобісти, які прагнуть домогтися відмови Штатів від санкцій та добудови газопроводу. Водночас з боку України також працювали відповідні лобісти, які переконували американських політиків про необхідність запроваджувати ще жорсткіші санкції проти «Північного потоку — 2». Зеркаль повідомила, що саме Волкер працює на лобістську компанію, якій платить Росія.

«Усі побачили, що він працює на лобістську компанію, яка представляє інтереси «Північного потоку — 2». І задалися питанням, а що він робив в Україні, а чи не приїжджав він вмовляти нас відмовитися від боротьби проти «Північного потоку —2», — зазначила вона.

Водночас сам Волкер усе заперечив. Він заявив, що здивований такими заявами, адже завжди був противником добудови «Північного потоку — 2».

«Моє ставлення до «Північного потоку» добре відоме і має вдосталь підтверджень, я є противником цього проєкту. Я говорив про це в інтерв’ю, про це йдеться в письмових документах тощо», — запевнив він.

Але Волкер визнав, що справды працює на компанію, яку росіяни найняли для лобіювання газопроводу.

«Компанія Nord Stream-2 справді найняла для представництва її інтересів у Вашингтоні компанію BGR group, де я працюю старшим радником, але я до цієї діяльності не долучений, що можна перевірити — ви знаєте, що у США є суворі правила реєстрації лобістської діяльності», — підкреслив американський дипломат.

  • Компанія Nord Stream 2 AG заявляє, що будівництво газопроводу вже завершено на 94% і «залишилося прокласти близько 120 кілометрів у водах Данії та трохи понад 30 кілометрів у водах Німеччини».
  • Якщо трубопровід добудують, Росія отримає можливість постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Через це Україна втратить доходи від транзиту газу — кілька мільярдів доларів на рік. Водночас у Кремлі запевняють, що Росія не має наміру відмовлятися від транзиту газу через Україну після запуску газопроводу.
  • У Держдепі США в лютому заявили, що через загрозу санкцій понад 15 компаній уже вийшли з проєкту. 25 лютого проєкт залишила французька AXA — одна з найбільших страхових компаній у світі.
  • 21 травня США ввели санкції проти трьох компаній і 13 суден, які будують «Північний потік — 2», але не проти компанії Nord Stream 2. ЗМІ писали, що США не будуть їх запроваджувати, щоб не зіпсувати відносини з Німеччиною. За день до цього Держдеп США передав Конгресу перелік учасників будівництва «Північного потоку — 2», які потраплять під санкції. Там була компанія Nord Stream 2 AG, але для неї зробили виняток, мотивований «інтересами нацбезпеки».