Тонни сміття, яке потрапило до Угорщини річкою Тиса, на 80% є румунськими. Україна створює систему відеонагляду на кордоні

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Відходи, що потрапляють на територію Угорщини річкою Тиса, на 80% мають румунське походження.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований.

«Такими є результати експертизи, проведеної робочою групою, до якої увійшли представники правоохоронних і природоохоронних органів України й Угорщини», — повідомив він.

Водночас Мальований зауважив, що той факт, що Україна продукує лише 20% (пʼяту частину) всіх відходів, які засмічують Тису, абсолютно не знімає з країни відповідальності за налагодження системи поводження з відходами.

За словами глави Держекоінспекції, йдеться про розробку схем санітарного очищення населених пунктів. Зокрема, необхідно налагодити систему збирання та утилізації сміття та розвивати інфраструктуру для переробки відходів — сортувальні лінії, сміттєспалювальні заводи тощо.

Окремо Мальований наголосив на важливості налагодити моніторинг стану річок і пообіцяв, що невдовзі буде здійснено один із кроків для впровадження такої системи спостереження.

«Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса розробляє документацію для створення відеосистеми, що стежитиме за станом річки на українсько-угорському кордоні. Її впровадження дозволить вчасно виявляти сміттєві затори та вживати заходів для їх усунення до того, як вони потраплять на територію сусідньої країни», — розповів він.

  • Минулого року Угорщина пожалілася на сміття з карпатських річок. Президент Янош Адер надіслав листи українському та румунському колегам із закликом допомогти вирішити проблему. Тоді за місяць з Тиси, за даними угорської влади, вивезли 938 кубометрів відходів.