Макрон визнав відповідальність Франції за геноцид у Руанді

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Макрон визнав відповідальність Франції за геноцид у Руанді

Aurelien Morissard / IP3 / Getty Images

Президент Франції Емманюель Макрон визнав певну відповідальність його країни за геноцид у Руанді.

Про це він заявив під час візиту до цієї африканської країни, пише Deutsche Welle.

«Стоячи тут сьогодні зі смиренням і повагою поруч з вами, я усвідомив нашу відповідальність», — повідомив Макрон у своїй промові на Меморіалі геноциду в Кігалі, де поховані понад 250 тисяч представників народу тутсі.

Він зазначив, що Франція повинна визнати ті «страждання, які вона заподіяла руандійському народові, занадто довго зберігаючи мовчання про правду».

Макрон підкреслив, що Франція несе часткову відповідальність за геноцид, але не була його співучасницею.

Руанда давно звинувачує Францію у відповідальності за геноцид, коли представники племені хуту розпочали справжнє полювання на представників племені тутсі. Руандійська влада зазначає, що Франція підтримувала тогочасний режим у країні та озброювала хуту. Французи вважали тутсі прихильниками британського впливу, а також французькі військові забороняли тутсі виїжджати з Руанди під час геноциду.

Сам президент Руанди Поль Кагаме, який під час геноциду очолював Руандійський патріотичний фронт, сформований з тутсі, раніше заявляв, що його країна не забуде участь Франції в геноциді, але зможе її пробачити.

  • Геноцид у Руанді почався 6 квітня 1994 року, коли представники народу хуту почали знищувати споріднений народ тутсі. За три місяці радикали-хуту вбили від 500 тисяч до мільйона людей, зокрема й тих хуту, які не підтримали насильство.