Систему охорони здоровʼя Ірландії могли атакувати російські хакери з Wizard Spider

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Поліція Ірландії і спецслужби вважають, що за кібератакою на Національну службу охорони здоровʼя стоять хакери з угрупування Wizard Spider, яке базується в російському Санкт-Петербурзі або його околицях.

Про це повідомляє телерадіокомпанія RTE.

Центр кібербезпеки і «Гарда Шихана» (поліція) залучили до розслідування (консультації) американське ФБР, британське Нацагентство з боротьби зі злочинністю, Інтерпол і Європол. За даними телерадіокомпанії, уряд Ірландії вже контактував з владою Росії з приводу кібератаки і шкоди.

Зараз відомо, що хакери використовували три типи програм-вимагачів — Trickbot, Ryuk і Conti. В одному з повідомлень хакери погрожували злити в мережу особисті дані людей і вимагали звʼязатися з ними. Ймовірно вони просили викуп в обмін на ключ дешифрування даних.

Глава Міністерства охорони здоровʼя Ірландії Стівен Доннелі заявив, що влада не платила викуп.

  • У травні Національна служба охорони здоровʼя Ірландії тимчасово відключала свої компʼютерні системи через масштабну хакерську атаку. Представник служби заявив, що атака завдала надзвичайно серйозних збитків. Ймовірно, стався витік даних в мережу. Через атаки в лікарнях скасували планові операції, а деякі з них тимчасово закрили.