Bloomberg: Євросоюз вважає, що Росія «де-факто поглинає» окуповані території Донбасу

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Bloomberg: Євросоюз вважає, що Росія «де-факто поглинає» окуповані території Донбасу

Sasha Maksymenko / Flickr

Європейський Союз впевнений, що Росія почала поступове поглинання частини непідконтрольних Україні територій Донбасу.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на документ, який Брюссель представив цього тижня державам-членам.

У цьому документі, за даними агентства, ЄС заявляє, що такі кроки Кремля, як організація незаконних виборів і видача паспортів місцевим жителям, «спрямовані на інтеграцію де-факто непідконтрольних уряду територій України в Росію».

Зазначається, що Європейська зовнішньополітична служба готує доповідь з цього питання. У документі також представлені варіанти дій, які Євросоюз може здійснити «для підвищення стійкості України до російської агресії» та посилення підтримки в боротьбі з гібридними загрозами, включно з протидією кіберзагрозам і дезінформації.

Ідеться також про допомогу українській програмі з вакцинації від коронавірусу «особливо вразливих груп, щоб уникнути подальшого ослаблення країни через тривалу медико-санітарну та соціально-економічну кризу».

Пропонується також сприяти Україні в підвищенні енергетичної безпеки для зниження залежності від Росії; посилити заходи щодо відмови визнавати російські паспорти, видані жителям Криму й окупованого Донбасу; розглянути питання про дозвіл Україні брати участь у деяких проєктах ЄС у галузі безпеки.

Згідно з документом, подальші санкції ЄС проти Росії залежатимуть від «ступеня серйозного погіршення ситуації щодо суверенітету, незалежності та територіальної цілісності України».

Видання також посилається на ще одну внутрішню записку ЄС. Вона повʼязана з українським проханням до Брюсселю підтримати Київ у його прагненні вступити до НАТО. Як стверджує агентство, постпреди країн ЄС у комітеті з економічної політики і безпеки під час обговорення цього документа 11 травня висловили різні думки. Одні в цілому виступили на підтримку, інші вказали на недостатність зусиль України в реалізації реформ, наприклад у боротьбі з корупцією, і на те, що співпраця з Києвом в області програм безпеки ЄС вимагає більш ретельного обговорення.

  • Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова заявила, що Росія прискорила видачу своїх паспортів в окупованому Криму і на Донбасі.
  • У Міністерстві закордонних справ України з обуренням відреагували на заяву Центральної виборчої комісії Росії про наміри залучити до голосування на виборах Держдуми восени жителів окупованих територій Донбасу, які мають російські паспорти.