Лукашенко підписав декрет на випадок його смерті. Влада перейде до Ради безпеки

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав декрет про передачу влади в разі його насильницької смерті. Згідно з ним влада в країні перейде до Ради безпеки на чолі з премʼєр-міністром.

Про це повідомляє пресслужба Лукашенка.

«Документом передбачається, що у разі загибелі лідера держави внаслідок замаху, здійснення акту тероризму, зовнішньої агресії, інших насильницьких дій всі державні органи та їхні посадові особи діють відповідно до рішень Ради безпеки, на засіданнях якої головує премʼєр-міністр», — сказано в документі.

Підписаний «Декрет про захист суверенітету і конституційного ладу» передбачає також негайне введення надзвичайного та воєнного стану.

  • 17 квітня Олександр Лукашенко заявив, що нібито американські спецслужби планували на нього «замах», а також хотіли «викрасти» його дітей. Голова режиму переконаний, що операцію планували на вищому рівні в США.
  • Того ж дня ФСБ заявила про затримання в Москві двох громадян Білорусі, один з яких мав також американський паспорт — Юрія Зянковича та Олександра Федути. Їх нібито консультували для замаху в США та Польщі.
  • 24 квітня Лукашенко заявив, що підпише декрет про передачу влади в Білорусі на випадок, якщо його вбʼють.