У Бельгії знайшли викрадену давньоримську статую — її випадково побачили на вітрині в антикварній крамниці

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
У Бельгії знайшли викрадену давньоримську статую — її випадково побачили на вітрині в антикварній крамниці

Carabinieri

У бельгійській антикварній крамниці знайшли давньоримську статую, датовану першим століттям до нашої ери, яку, як зʼясувалося, викрали з Італії десять років тому. Це «Тогатус» — мармурова чоловіча фігура в тозі й без голови.

Статую вже повернули додому, пише Euronews.

Античний артефакт випадково знайшли двоє італійських карабінерів з підрозділу охорони культурної спадщини. Вони перебували в Бельгії через розслідування, і після роботи пішли до кварталу Саблон, відомого своїми антикварними крамницями.

Коли в одній з крамниць італійці побачили давньоримську статую, то порівняли її з тими, що були в базі даних викрадених артефактів. Підозри карабінерів справдилися, і «Тогатуса» повернули на батьківщину.

Carabinieri

Вартість артефакту оцінили в €100 тисяч. У справі про його викрадення вже є один підозрюваний — італійський бізнесмен, який отримав і вивіз за кордон статую, вкрадену з археологічної місцини неподалік Риму в листопаді 2011 року.

Підрозділ карабінерів з охорони культурної спадщини був заснований в 1969 році як перший в світі спеціалізований поліцейський загін, який бореться зі злочинністю, пов’язаною з витворами мистецтва й антикваріатом.

В останні роки цей підрозділ допоміг повернути тисячі артефактів, викрадених бойовиками «Ісламської держави» з давніх культурних місцин в Іраку та Сирії.

  • У підвалі французького музею старожитностей знайшли прадавній артефакт, який виявився тривимірною мапою держави часів бронзового віку. Науковці навіть висунули теорію про цю державу та її кінець.
  • Археологи знайшли під час розкопок у Єгипті найдавнішу у світі броварню — вона розташовувалась на території сучасного міста Абідос, що в центральній частині країни, неподалік західного узбережжя Нілу. Науковці вважають, що їй 5 тисяч років.
  • У паризький Лувр повернули викрадені італійські обладунки епохи Відродження. Церемоніальні шолом і нагрудник були виготовлені між 1560 і 1580 роками в Мілані, а в 1922 році вони були подаровані музею сімейством Ротшильд. Їх украли 31 травня 1983 року. При цьому обставини крадіжки досі невідомі, як і її виконавці.
  • У Нідерландах заарештували підозрюваного у викраденні картин Вінсента Ван Гога та Франса Галса, які разом коштують майже $25 млн. Роботи митців зникли під час пограбування музеїв у 2020 році. Однак де роботи митців — досі невідомо.