Forbes: За рік кількість мільярдерів зросла до безпрецедентної кількості — 2 755 осіб. Найбагатші — Безос і Маск

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Forbes: За рік кількість мільярдерів зросла до безпрецедентної кількості — 2 755 осіб. Найбагатші — Безос і Маск

Ілон Маск (зліва) і Джефф Безос (справа)

NVIDIA Corporation, National Museum of American History / Flickr

У 2021 році кількість мільярдерів в усьому світі зросла до безпрецедентної кількості — 2 755 осіб, що на 660 більше, ніж у 2020. Найбільше за все багатіїв у США, на другому місці — Китай. Українські мільярдери за останній рік також збагатіли — у списку їх всього семеро.

Про це пише Forbes.

За останній рік у світі відбулися приголомшливі продажі акцій компаній, які стрімко зросли в ціні, і 35-й щорічний список мільярдерів поповнився майже п’ятьма сотнями нових облич, ще понад дві сотні повернулися до свого статусу.

Сукупно найбагатші люди планети володіють більш ніж $13 трлн, в той час як торік їхні статки дорівнювали $8 трлн.

Перша пʼятірка мільярдерів за версією Forbes:

1. Джефф Безос

Статки засновника найуспішнішого онлайн-маркету Amazon станом на сьогодні склали $188 млрд — Джефф Безос є найбільш багатою людиною і США, і світу вже четвертий рік поспіль.

2. Ілон Маск

Голова американської космічної компанії SpaceX і виробника електрокарів Tesla володіє статками в розмірі $169 млрд — ще торік він був у списку мільярдерів Forbes на 31 місці з $24 млрд. Наразі Маск намагається зробити свій внесок у боротьбу з кліматичними змінами.

3. Бернар Арно

Французький бізнесмен, який володіє майже 70 брендами предметів розкоші — Christian Dior, Louis Vuitton, Givenchy, а з цього року і ювелірною компанією Tiffany & Co — наразі має статки розміром у $163 млрд. Арно займає третє місце в списку Forbes другий рік поспіль — він просунувся з четвертого, яке займав у 2019.

4. Білл Гейтс

Статки засновника світового лідера з розробки програмного забезпечення Microsoft наразі становлять $129 млрд. Білл Гейтс разом із дружиною Меліндою керують найбільшою приватною благодійною компанією Bill & Melinda Gates Foundation, яка торік надала для боротьби з пандемією коронавірусу близько $300 млн. У 2019 і 2020 Гейтс був на другому місці найбагатших людей світу за версією Forbes.

5. Марк Цукерберг

Засновник і керівник найуспішнішої соцмережі Facebook Марк Цукерберг має статки, що оцінюють у $112 млрд. У 2020 році він займав сьоме місце — з тих пір його статки збільшились вдвічі. Мільярдер розпочав свій проєкт ще в 2004 році, коли навчався в Гарварді — сучасна Facebook геть не схожа на свого пращура.

Україна:

Українські мільярдери в 2021 році суттєво збагатилися й перестрибнули через сотні позицій. Найбагатшим українцем у списку став олігарх Рінат Ахметов, який за рік піднявся з 875 до 327 місця. Його статки оцінюють в $7,6 млрд.

За ним іде Віктор Пінчук зі статками $2,5 млрд, який за рік піднявся з 1613 до 1249 місця. Костянтин Жеваго з $2,3 млрд піднявся з 1990 до 1362 місця.

Ігор Коломойський, що має статки в розмірі $1,8 млрд, також просунувся вперед з 1990 до 1750 місця. Одразу за ним йде його бізнес-партнер Геннадій Боголюбов із $1,7 млрд — він посів 1833 місце.

Замикають список українських мільярдерів колишній президент Петро Порошенко, який за рік перестрибнув з 1284 до 1931 місця та володіє статками розміром $1,6 млрд, і депутат від «Опозиційного блоку» Вадим Новинський — він володіє $1,4 млрд і також посунувся вперед.

Китай:

Найбагатшим громадянином Китаю цьогоріч став голова компанії з продажу бутильованої води Nongfu Spring Чжун Шаньшань (13 місце, 63 млрд). За ним іде Ма Хуатен, якому належить технологічний гігант Tencent Holdings і низка інтернет-сервісів, серед яких месенджер WeChat з мільярдом користувачів. Він посів 15 місце в списку Forbs і має статки в розмірі $63 млрд.

Далі йдуть бізнесмени Колін Хуанг (21 місце, $50 млрд) і Джек Ма (26 місце, $47 млрд), які займаються інтернет-торгівлею й фінансовими технологіями. На 35 місці зі статками в $32 млрд — засновник китайської служби доставки SF Express. За ним — власник компанії з виробництва побутової техніки Midea Хе Сянцзянь (37 місце, $35 млрд).

Також кілька десятків бізнесменів з Китаю займають останнє 2 674 місце в списку зі статками в $1 млрд.

  • Мільярдери, що входять до списку 25 найбагатших людей світу, за перші два місяці пандемії коронавірусу стали ще багатшими. За даними Forbes у травні 2020 року, сумарно вони заробили $255 млрд. Видання підкреслювало, що дані про мільярдерів різко контрастують з даними про безробіття в США.
  • Bloomberg писав, що статки найбагатшої людини України, бізнесмена Ріната Ахметова, зменшилися на 80% за останні сім років. За версією Forbes, Ахметов з 2020 по 2021 рік збільшив свої статки втричі.
  • За рейтингом Forbes 100 найбагатших бізнесменів України у травні 2020 року, перші місця зайняли Ахметов, Пінчук і Порошенко.