Американський бойовий безпілотник Valkyrie вперше в польоті запустив дрон

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Експериментальний бойовий безпілотник XQ-58A Valkyrie компанії Kratos Unmanned Aerial Systems вперше виконав в польоті запуск дрона. «Валькірія» — це високошвидкісний БПЛА для підтримки бойових винищувачів, і подібні випробування на робочій швидкості проходили вперше.

Про це повідомляють Business Insider і Defense News.

Під час тестів 26 березня на полігоні Юма в Аризоні XQ-58A скинув з збройового відсіку розвідувальний малий дрон Altius-600, який компанія Area-I розробила для розвідки і радіоелектронної боротьби (придушення сигналів ворожої техніки).

Altius-600

U.S. Army

Для Valkyrie це були шості льотні випробування. Військово-повітряні сили США розглядають безпілотник як недорогу автономну платформу із штучним інтелектом, яка зможе підтримувати в бою пілотовані винищувачі. Передбачається, що Valkyrie зможуть захищати літаки від атак і вести свій повноцінний бій.

У грудні 2020 року XQ-58A вже літав з винищувачами F-22 і F-35A.

U.S. Air Force

Що стосується Altius-600, то ВПС США експериментують із запуском дрона за допомогою різних платформ. У 2020 році дрон запускав розвідувально-ударний БПЛА MQ-1C Gray EagleAltius-600, який активно застосовується на території Іраку і Афганістану.