НАТО запевняє Україну в підтримці та заявляє, що «уважно стежить» за діями Росії на кордоні

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
НАТО запевняє Україну в підтримці та заявляє, що «уважно стежить» за діями Росії на кордоні

NATO North Atlantic Treaty / Flickr

Північноатлантичний альянс (НАТО) запевняє Україну у своїй підтримці на фоні кроків Росії, що можуть призвести до ескалації ситуації в Україні.

Про це у Twitter написав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

«Я зателефонував президенту Зеленському, щоб висловити серйозне занепокоєння з приводу російської військової діяльності в Україні та навколо неї, а також постійних порушень режиму припинення вогню. НАТО твердо підтримує суверенітет і територіальну цілісність України. Ми продовжуємо підтримувати наше тісне партнерство», — написав Столтенберг.

Як пише Deutsche Welle, у штаб-квартирі НАТО заявили, що «пильно стежать за ситуацією». Там додали, що «дестабілізаційні заходи з боку Росії» підривають усі зусилля щодо деескалації ситуації в рамках перемирʼя, яке почало діяти в липні 2020 року.

Повідомляється, що 1 квітня представники Альянсу провели нараду для обміну думками щодо поточної безпекової ситуації у Чорному морі. «Союзники поділяють занепокоєння з приводу широкомасштабної військової діяльності Росії в Україні та навколо неї. Також союзники стурбовані тим, що Росія порушила угоду про припинення вогню від липня 2020 року, що призвело до загибелі чотирьох українських військових», — наводить видання слова представника НАТО.

Пізніше Офіс президента оприлюднив деталі телефонної розмови Зеленського та Столтенберга. Український лідер заявив, що постійна присутність НАТО в регіоні має стати «потужним чинником для стримування Росії».

Глава держави наголосив, що у відносинах з НАТО для України найбільш актуальним питанням є можливість отримання Плану дій щодо членства в Альянсі. «Ми віддані реформуванню нашої армії та оборонного сектору, але одними реформами Росію не зупинити. НАТО – це єдиний шлях до закінчення війни на Донбасі. ПДЧ стане справжнім сигналом для РФ», – сказав президент.