Північна Корея відмовилась від участі в цьогорічних Олімпійських іграх

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Північна Корея відмовилась від участі в цьогорічних Олімпійських іграх

Janne Wittoeck / Flickr

Північна Корея відмовилась від участі в цьогорічних Олімпійських іграх, які відбудуться в Токіо, через побоювання щодо коронавірусу. Південна Корея сподівалась використати ці змагання, щоб покращити відносини з КНДР.

Про це повідомляє Reuters.

У заяві корейських чиновників наголошується, що відмова від Олімпіади продиктована бажанням «захистити спортсменів від глобальної кризи у сфері охорони здоровʼя, викликаної коронавірусом». Офіційно в КНДР не зафіксовано жодного випадку захворювання на COVID-19.

Це вперше з 1988 року, коли Північна Корея пропустить літні Олімпійські ігри. Минулого разу вона бойкотувала Сеул на тлі Холодної війни. Водночас Південна Корея приймала Олімпійські ігри й у 2018 році — тоді КНДР відправила туди сестру Кім Чен Ина на чолі делегації країни, а на церемонії відкриття спортсмени з обох сторін пройшли під одним прапором.

Президент Південної Кореї Мун Чже Ін сподівався, що дві країни, які технічно все ще перебувають у стані війни, зможуть виставити обʼєднану команду в Токіо та почати поліпшувати відносини. Вихід КНДР з Ігор також стане перешкодою для планів, які лідери двох Корей узгодили у 2018 році. Тоді вони планували подати спільну корейську заявку на проведення Ігор 2032 року.

Напруженість на Корейському півострові зросла минулого місяця, коли Північна Корея відновила ракетні випробування, хоча після запусків обидві сторони заявили, що хочуть продовжити діалог.

На вихід КНДР з Ігор вже відреагував Сеул — там шкодують, що змагання не стали можливістю покращити відносини та примирити країни.

  • Олімпійські та Паралімпійські ігри в Токіо мали пройти влітку 2020 року. Однак через пандемію коронавірусу їх довелося перенести на нинішній рік — Олімпіада проходитиме з 23 липня до 8 серпня, Паралімпіада — з 24 серпня до 5 вересня.
  • Оргкомітет Олімпійських ігор у Токіо офіційно заявив, що вирішив провести ігри без іноземних уболівальників.