У Великій Британії семеро людей померли від «незвичайного тромбозу» після вакцинації AstraZeneca

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
У Великій Британії семеро людей померли від «незвичайного тромбозу» після вакцинації AstraZeneca

Marco Verch Professional Photographer / Flickr

У Великій Британії через утворення тромбів після вакцинації препаратом виробництва Oxford AstraZeneca померли семеро людей.

Про це з посиланням на британське Агентство з регулювання лікарських засобів повідомляє BBC.

За даними видання, причиною смерті стали «незвичні згустки», поява яких супроводжувалася низьким рівнем тромбоцитів і рідкісних антитіл у крові, що повʼязані з іншими порушеннями згортання.

«Це підвищує ймовірність того, що вакцина може бути причинним фактором у цих рідкісних і незвичайних випадках CVST (тромбозу церебральних венозних синусів головного мозку), хоча ми цього ще не знаємо, тому терміново необхідні додаткові дослідження», — заявив професор Девід Веррінг з Інституту неврології Лондонського університету.

Наразі невідомо, наскільки часто виникають ці згустки. Оцінки варіюються від двох випадків на мільйон осіб на рік до майже 16 на кожен мільйон за нормальних умов. Водночас коронавірус повʼязують із аномальним згортанням крові, що може зробити ці тромбози більш поширеними.

Тим часом в Агентстві з регулювання лікарських засобів наголосили, що переваги вакцинації як і раніше є більшими за будь-які ризики. Цей висновок підтримали Всесвітня організація охорони здоровʼя та Європейське агентство з лікарських засобів.