Голова української делегації в ТКГ Кравчук про загострення на Донбасі: Росія сама нагнітає ситуацію, від неї можна чекати всього

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Голова української делегації в ТКГ Кравчук про загострення на Донбасі: Росія сама нагнітає ситуацію, від неї можна чекати всього

Степанов Анатолій / УНІАН

Росія робить вигляд, ніби проти неї готуються провокації, і звинувачує в усьому Україну, що нібито бажає активізувати бойові дії на Донбасі, тому потрібно бути готовими до будь-яких сценаріїв. Так прокоментував імовірну ескалацію конфлікту голова української делегації у Тристоронній контактній групі Леонід Кравчук, повідомляє «Радіо свобода».

На переконання першого президента України, Росія понад століття ухвалює будь-які рішення, керуючись пріоритетністю сили, а не виконанням домовленостей, тому від неї можна «чекати всього».

«Росія сама нагнітає ситуацію, удає, що це не вона стягує війська та загрожує якоюсь силовою дією. Я думаю, що від Росії можна чекати всього», — сказав він.

Кравчук зазначив, що російське керівництво «думає, або удає, що так думає», ніби Україна хоче спровокувати силові дії на Донбасі, і на тлі досягнення «дна» у відносинах Кремля із Заходом вважає ситуацію небезпечною.

«Росія вже воює 150 років своєї історії та будь-які рішення сприймає не як виконання міжнародних норм чи правил поведінки, що визначені в цивілізованому світі, а діє за схемою — сила має одержати верх», — пояснив він.

На думку військового аналітика Національного інституту стратегічних досліджень Миколи Бєлєскова, період березня-квітня є для Росії найбільш активним військовим часом, оскільки у країні завершуються зимові навчання армії. Наразі у Південному військовому окрузі країні зосереджено до 160 тактичних груп.

«Саме Південний військовий округ відповідає за окуповані частини Донбасу. І тепер почалася комплексна перевірка в Росії, саме через це ми бачимо в мережах повідомлення про переміщення техніки, солдатів, зокрема на території окупованого Криму», — сказав експерт.

Однак, за його словами, підвищена військова активність може не означати початок повномасштабної війни — це може бути «традиційне» відпрацювання комплексної оборони Чорноморського узбережжя.

«Це такий період, який традиційно супроводжується активним навчанням у полях, і угруповання Росії на кордоні збільшується», — підкреслив Бєлєсков.