Українська розвідка заявила, що Росія будує «Північний потік — 2» застарілими суднами. Це може призвести до техногенної катастрофи

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

У Службі зовнішньої розвідки України повідомили, що Росія будує газопровід «Північний потік — 2» застарілими суднами. У разі високих навантажень вони можуть зламатися, що призведе до техногенної катастрофи.

Про це пише пресслужба СЗР.

«Через відмову іноземних компаній залучати передовий технологічний флот Росія змушена добудовувати «Північний потік — 2» власними можливостями, які на сьогодні представлені суднами, що перебувають у передаварійному стані та є технологічно застарілими», — зазначають там.

Зокрема, ідеться про кораблі Venie, «Владислав Стрижов», «Юрий Топчев», «Умка», Vengery, «Финвал», Errie, «Катунь». Останнє з 16 березня перебуває на ремонті в порту в Данії.

Служба зовнішньої розвідки України

«За оцінками експертного середовища, використання технологічно застарілих суден та обладнання в майбутньому збільшує імовірність виникнення техногенної катастрофи з екологічними наслідками регіонального масштабу за будь-яких пікових навантажень», — вважають у СЗР.

  • Російський морський трубопровід «Північний потік — 2» готовий майже на 93%. Подальшому будівництву заважають санкції США. Якщо трубопровід добудують, Росія отримає можливість постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу, що становлять кілька мільярдів доларів на рік.
  • У Держдепі США в лютому заявили, що через загрозу санкцій понад 15 компаній уже вийшли з проєкту. 25 лютого проєкт залишила французька AXA — одна з найбільших світових страхових компаній.
  • Німецькі ЗМІ писали, що Німеччина розглядає чотири варіанти щодо «Північного потоку — 2» — від ігнорування санкцій до припинення будівництва. Після зміни влади у США німці почали розглядати варіант «викупити» у Штатів можливість добудувати газопровід за рахунок надання Україні масштабної фінансової допомоги.