Вибори у 87 окрузі: Шевченко звинувачує владу у фальсифікаціях, Кошулинський допускає перевибори

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Вибори у 87 окрузі: Шевченко звинувачує владу у фальсифікаціях, Кошулинський допускає перевибори

Facebook / УКРОП Українське об'єднання патріотів

Кандидат у нардепи в окрузі № 87 (Івано-Франківська область), висуванець партії «За майбутнє» Олександр Шевченко звинуватив владу у фальсифікаціях результатів волевиявлення.

Про це він повідомив у Facebook.

«Сьогодні вночі ОВК виборчого округу № 87 ухвалила рішення про невизнання результатів волевиявлення виборців виборчої дільниці № 261030 в с. Микуличин. Фактично, це крадіжка моєї перемоги на виборах депутата Верховної Ради 28 березня. На цій дільниці я отримав 377 голосів. Мій опонент Василь Вірастюк отримав 141 голос. Моя перевага становить 236 голосів», — заявив кандидат.

Він підкреслив, що за результатами паралельного підрахунку голосів його штабом і представниками двох інших кандидатів перевага Шевченка над Вірастюком в окрузі становить 184 голоси.

«Зауважу, що у складі дільничної комісії в Микуличині всі члени ДВК, серед яких були й представники «слуг народу», підписали протокол ДВК після підрахунку голосів. Отже, при неврахуванні волевиявлення виборців вказаної виборчої дільниці перевагу вже отримує Василь Вірастюк на 52 голоси», — заявив Шевченко.

Інший кандидат у цьому окрузі, Руслан Кошулинський в коментарі «4 каналу» заявив, що напередодні Окружна виборча комісія відправила 20 дільниць на перерахунок і на уточнення результатів.

«На сьогодні перерахували, передивилися близько шести, зараз сьома закінчується, і на цьому все. З тих шести дільниць, за моєю інформацією, дві дільниці визнано як такі, де взагалі вибори не відбулися — це селище Микуличин, Ворохтянської громади, де у двох дільницях знайшли порушення, які призвели до порушення кримінального провадження. Зникли близько 100 бюлетенів і, враховуючи це, викликали поліцію для вирішення [...] тобто щоб створити прецедент кримінального провадження», — заявив він.

Також Кошулинський розповів, що на іншій дільниці того ж селища члени ОВК знайшли невідповідність чинному законодавству і ухвалили рішення не визнавати ці вибори на цих дільницях такими, що відбулися.

«Ці прецеденти можуть призвести до того, що [...] Центральна виборча комісія навіть має вже підстави юридичного характеру визнавати вибори такими, що не відбулися», — пояснив кандидат.

Що відбувається у 87 окрузі?

Довибори у Верховну Раду відбувалися 28 березня — у 87 окрузі в Івано-Франківській області та в 50 окрузі у Донецькій. Результати мають оголосити до 12 квітня включно. ЦВК заявляла про низьку явку. Якщо на Донеччині найбільше набрав мер Добропілля Андрій Аксьонов (65,46% голосів), то в Івано-Франківській області не все так просто — голоси досі не можуть підрахувати.

У наступні дні після виборів кандидати почали повідомляти про фальсифікації. Кошулинський говорив про підкуп виборців, Вірастюк — про «інші» порушення (без уточнень), а Шевченко у зверненні до Зеленського заявляв, що Вірастюк «намагається сфальсифікувати» результати голосування.

Також поліції повідомляли про «замінування» будівлі Окружної виборчої комісії (під час перевірки вибухівку не виявили) та двічі змінювали голову ОВК. Зрештою 1 квітня будівлю 87 ОВК оточили силовики.