Результати пів року досліджень: вакцина Pfizer на 91% ефективна проти коронавірусу та на 100% — проти «південноафриканського» штаму

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Результати пів року досліджень: вакцина Pfizer на 91% ефективна проти коронавірусу та на 100% — проти «південноафриканського» штаму

picture alliance / Contributor / Getty Images

Вакцина проти коронавірусу від американського концерну Pfizer та німецької компанії BioNTech на 91% захищає від коронавірусу.

Про це повідомляється в офіційному пресрелізі концерну за результатами досліджень за останні шість місяців.

За уточненими даними фахівців, дводозова вакцина є на 91,3% ефективною проти COVID-19 і запобігає зараженню до шести місяців після другої дози. Раніше, після двох місяців досліджень, вакцина показала 95%-ву ефективність проти хвороби.

Як зазначається, нові результати були отримані під час дослідження за участю понад 12 тисяч людей, яким робили щеплення протягом останніх шести місяців. Ефективність загалом була однаковою незалежно від віку, раси, статі або етнічної приналежності, а також серед учасників із різними наявними захворюваннями.

Окрім цього, вакцина виявилася на 100% ефективною проти «південноафриканського» штаму коронавірусу (варіант B.1.351).

Зокрема, у Південній Африці, де переважає цей штам, участь у дослідженні взяли 800 осіб. Під час дослідження було зареєстровано девʼять випадків COVID-19, всі в групі плацебо. Зрештою шість із девʼяти виявилися зараженими «південноафриканським» штамом. Ці дані підтверджують попередні результати досліджень, що після вакцинації в організмі утворюються антитіла зі стійкою нейтралізувальною відповіддю антитіл до вірусу.